Vom ramane fara PETROL?

Joker
Read Time8 Minute, 51 Second

Producția de petrol a ajuns la apogeu în anul 2006, relatează John Vidal. Un lucru de care bancherii internaționali nu vor să audă este că o a doua mare criză economică mondială este pe cale sa izbucnească.

Un grup de investitori elvețieni ultra-conservatori au cerut unui geolog petrolist englez, ieșit la pensie, să le spună despresfârșitului erei petrolului.

Aceștia au discutat cu Colin Campbell, unul dintre fondatorii Centrului de Analiză a epuizării petrolului din Londra, deoarece lucrează în domeniu și și-a petrecut o mare parte a vieții în industria explorării petrolului de pe 3 continente.

A fost geolog-șef pentru Amoco, vicepreședinte al companiei Fina și a lucrat pentru BP, Texaco, Shell, ChevronTexaco și Exxon în mai mult de 10 țări.

„Nu vă îngrijorați că petrolul se va termina, nu se va întâmpla asta pentru mulți ani”,

le-a spus doctorandul de la Oxford bancherilor într-un mesaj pe care îl va repeta multor academicieni, oameni de afaceri și analiști financiari la o conferință din Edinburgh.

„Problema este declinul prelung care apare o dată cu apogeul producției de petrol.

Petrolul și gazele naturale ne domină viața și declinul acestora va schimba lumea în moduri radicale și imprevizibile”, spune el.

Campbell estimează că apogeul producției de petrol la nivel mondial se apropie rapid.

Calculele sale se bazează pe datele producției din trecut și prezent, rezerva publicată, discursuri ale firmelor producătoare și a unor cunoștințe solide despre cum funcționează industria.

Articolul continua dupa recomandari (p)

„Circa 944 de miliarde de barili de petrol au fost scoase la suprafață până acum, în jur de 764 de miliarde rămân extractibile în zonele cunoscute și aproximativ 142 de miliarde sunt clasificate drept în curs de localizare”, declară el.

Dacă are dreptate, atunci producția globală este preconizată să scadă constant cu 2-3% pe an, făcând ca prețurile transporturilor, încălzirii, agriculturii, tranzacțiilor, și a oricăror obiecte făcute din plastic, să crească.

În plus, lupta pentru controlul resurselor de petrol se intensifică.

Analiza lui Campbell nu e la fel de optimistă ca cea a oficialilor, care declară că petrolul extractibil era în 2000 într-o cantitate de 3 trilioane de barili, făcând ca apogeul producției de petrol să nu vină în următorii 30 de ani.

Agenția internațională a energiei crede că apogeul va fi atins între anii 2013-2037 și Arabia saudită, Kuwait, Iran și Irak, 4 țări care dețin majoritatea cantității de petrol cunoscută, vor declara dacă rezervele scad.

Între timp, companiile petroliere, care nu fac publice detalii despre producție, spun că nu există o scădere a cantității resurselor pe termen lung.

O companie petrolieră declară că există o rezervă pentru 40 de ani în cazul petrolului, și 60 de ani, în cazul gazelor naturale, în ritmul de consum actual.

Într-adevăr, în aproape fiecare an timp de 150 de ani, industria țițeilor a produs mai mult decât în anul precedent, și predicțiile că petrolul se va epuiza s-au dovedit a fi greșite.

În prezent, se produc 83 de milioane de barili pe zi, cu noi terenuri în Azerbaidjan, Angola, Algeria și în apele Golfului Persic.

Declinul cantității de petrol nu a fost luat în serios de firme și guverne, deoarece întotdeauna era ieftin și mult.

În mijlocul războiului din Irak, creșterea economică galopantă a Chinei și a încălzirii globale, și prețurile record recente ale petrolului, discuția s-a mutat de la „dacă” va exista un apogeu global al producției, la „când”. Guvernul american știe că rezervele scad rapid.

Conform unui raport al Biroului american pentru petrol, rezervele  globale scad de 3 ori mai rapid pe măsură ce sunt descoperite noi zone de extracție.

Există convingerea bine înrădăcinată intre geologii care studiază producția petrolului că în curând aceasta va cunoaște o scădere ireversibilă, dar guvernul american nu vrea să recunoască asta.

Potrivit editorului Chris Skrebowski, rezervele de petrol scad cu 4-6% pe an la nivel mondial.

„Ar trebui să fim îngrijorați. Timpul este scurt și noi nici măcar nu suntem în punctul de a recunoaște că avem o problemă”, declară editorul

Potrivit Agenției Internaționale de Energie, cererea a crescut rapid în 2004, mai mult decât în orice alt an, din 1976 încoace.

Consumul de petrol al Chinei, care a însumat o treime din cantitatea globală anul trecut, a crescut cu 17% și se estimează că se va dubla în următorii 15 ani, la aproape 10 milioane de barili pe zi, jumătate din cererea SUA în prezent.

În următorii 5 ani, cererea Indiei va crește cu aproape 30%. Dacă cererea globală va crește cu 2% anual, atunci aproximativ 160 de milioane de barili pe zi vor trebui să fie extrași, în 2035, dublu decât astăzi.

Campbell declară că prima jumătate a erei petrolului se încheie acum.

A durat 150 de ani și a cunoscut o expansiune rapidă a transporturilor, industriei, tranzacțiilor.

Rezervele neconvenționale de petrol, care nu sunt incluse în totalul rezervelor, includ petrolul greu, care este mai poluant și mai scump de prelucrat și nisipurile de tar.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

5 TARI in care NU ai vrea sa te NASTI

Pământul, domiciliul a 195 de țări. Poate că sună surprinzător un asemenea număr si cu siguranta nici nu ai azuit de o multime de tari. Aceasta lista o să te […]