Valabilitate Alimente Expirate

MASTEDO
Read Time6 Minute, 42 Second

Data de expirare de pe ambalajele produselor se refera la nivelul de calitate a produsului, NU la imbolnavirea consumatorului.

1.3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual in lume, ceea ce reprezinta o treime din totalul produs pentru consum.

Lista produselor ce pot fi consumate dupa de expirare, a fost realizata in urma unui studiu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

Se estimeaza ca, pe cap de familie, se arunca mancare de 275-400 de dolari pe an. Numai ca problema nu se limiteaza la aceasta tara.

România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din UE, cu un procent de 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi.

„Autoritățile propun ca mâncarea expirată să fie consumată, chiar și în situațiile în care termenul de expirare a fost depășit cu 18 luni, scrie washingtonexaminer.com. Poate suna scârbos, dar Departamentul de Agricultură speră să convingă cât mai multe mame să-și hrănească copiii cu mâncare expirată și a pregătit o aplicație în acest sens.” conform gandul.info

Aplicatia FoodKeeper, are rolul de a calcula mai precis datele de expirare în cazul produselor, fie că discutăm de mâncarea pentru bebeluși sau ouă, iar un video explicativ despre aplicatie, se poate viziona aici

Ciocolata, al cărei termen este depășit poate prezenta pete albe din cauza zahărului cristalizat, dar aceasta poate fi in continuare consumată. Poate ca nu e la fel de gustoasă, însă aceasat nu are efecte secundare asupra sănătății organismului.

Ouale, pot fi păstrate în stare bună, afirma specialisti in sanatate, aproximativ 3 și 5 săptămâni, cu conditia sa fie ținute la mai puțin de 5 grade Celsius. Acesta este singurul mod pentru evitarea virusului Salmonella. O metodă traditionala a verificarii ouălelor este să le puneți într-un pahar cu apă rece; dacă acestea se scufundă, sunt comestibile.

Cipsurile, de si se vor înmuia si poate ca nu vor mai fi la fel de crocante, nu vor provoca alergii dacă se vor consuma după termen. Datorită cantității de sare din reteta de fabricatie, acestea pot fi consumate în siguranță pana la aproximativ 3 săptămâni de la data expirare înscrisă pe ambalaj.

Laptele acru nu imbolnaveste. Dimpotrivă, se poate folosi în bucătărie, în special la rețete de prăjituri de casă.

Pâine uscata nu este si fara mucegai, poate fi consumta si se poate înmuia cu ajutorul cuptorului cu microunde. Pâinea se poate fi păstrată în frigider, pentru a rezista o perioadă mai lungă.

Conservele – păstrate la loc răcoros și întunecat nu prezintă un pericol, chiar dacă nu știți de când este acolo

Brânza – brânza tare, cum ar fi Parmezan si Cheddar, poate fi consumată după ce expira. Nu se aplică în cazul brânzeturilor moi.

Carne – Termenul de valabilitate poate depasi cel mult două zile, doar sa nu miroase ca și cum ar fi stricată.

Gemul și Mierea – mierea cristalizata rămâne la fel de bună chiar și în aceste condiții. Principiul acesta se aplică și la gemuri și dulcețuri. In caz de  apare un strat subțire de mucegai, acesta se îndepărtează și se consumă produsul fără emoții.

Alcoolul – Doar băuturile cu o concentrație mare de alcool nu reprezinta un pericol in privinta îmbolnăvirii după data expirării. Atenție sporita trebuie sa o avem însă la lichiorurile pe bază de cremă sau orice a fost ținut în soare sau in vitrina un timp indelungat.

Pastele – La aceste alimente nu contează cât de mult stau în dulap, pachetele de spaghetti sau penne, se pot utiliza pe termen nelimitat. Asigurați-vă doar că sunt depozitate într-un loc uscat.

Orezul poate rezista proaspăt luni sau chiar ani de zile. De exemplu, orezul brun rezistă până la 6-8 luni după data de expirare dacă este păstrat în cămară la loc uscat şi răcoros şi până la 8-12 luni dacă este păstrat în frigider, în timp ce orezul alb rezistă până la 4-5 ani în aceleaşi condiţii.

Sursa: obiectivulderadauti.ro si b365.ro

6 0

Autor:

MASTEDO

MASTEDO® este o multi platforma menita sa faciliteze servicii de calitate si beneficii utilizatorilor sai.
administrator
Happy
Happy
17 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
33 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %

Lasă un răspuns

Next Post

Asemănările între Cernobîl și Coronavirus - repetăm greșelile

Aplicația „De necrezut” avertizează utilizatorii dacă un site ar putea răspândi informații îndoielnice prin afișarea mesajului: „Pare de necrezut? Verifică informația și din alte surse”. Este vorba de o extensie de […]