TITATNIC – Secretul SCUFUNDARII

Joker
Read Time9 Minute, 10 Second

De când Titanicul

s-a scufundat cu mai mult de 104 de ani în urmă, ucigând mai mult de 1500 de bărbați, femei și copii, zeci de mistere s-au învârtit în jurul tragediei.

Cei drept, nimeni nu se îndoiește că nava s-a ciocnit la mare viteză cu un aisberg de pe coasta Newfoundland.

Dar un nou documentar arată că scufundarea Titanicului

– la acea vreme fiind cel mai mare vas

– ar fi fost accelerată de un incendiu urias  de cărbune în subsolul navei care părea că a inceput cu cateva saptamani inainte de a pleca in drum spre New York din Anglia.

În documentarul care a fost difuzat pe canalul 4 în Marea Britanie în ziua de Anul Nou, Senan Molony, un jurnalist irlandez care a petrecut mai mult de 30 de ani în cercetarea Titaniculuiș

susține că focul, dintr-un buncăr de trei etaje, lângă unul din cazanele navei, a deteriorat corpul, asa ca din cauza aliajului  moale impactul cu icebergul a fost mult mai violent.

„Este o furtună perfectă de factori extraordinari care se reunesc: foc, gheață și neglijență , susține jurnalistul în documentarul „Titanic: Noua dovadă”.

Procesul de descoperire al lui Molony poate fi observat într-o mansardă la Wiltshire, în sud-vestul Angliei, unde un album de fotografii care nu fusese publicat, arata construcția navei și pregătirile pentru călătoria sa.

Fotografiile au fost descoperite de un descendent al unui director de comapnie Belfast,  care a construit Titanicul.

Acum patru ani, un colaborator al domnului Molony a obținut fotografiile rare ale navei, selectate meticulos de șeful de inginerie, înainte de a părăsi șantierul naval Belfast.

Când cei doi bărbați au privit îndeaproape imaginile, domnul Molony a spus că au fost șocați să descopere o bucata neagră cu diagonala lungă de 30 de picioare pe partea frontală, adica aproape de locul unde nava a fost străpunsă de aisberg.

O analiză făcută de inginerii de la Imperial College din Londra a arătat ulterior că pat neagra a fost cel mai probabil cauzată de un incendiu dintr-un buncăr de cărbune al navei.

Experții au afirmat că această teorie este convingătoare, dar a fost împărțită în funcție de importanța rolului pe care l-ar fi putut juca focul.

Într-un interviu, un inginer care a scris două cărți despre dezastrul de la Titanic, a spus că focul ar fi afectat peretele de corabie, acesta fiind un zid de oțel dîn corpul navei, și l-a facut mai vulnerabil după ce a fost străpuns de aisberg.

O anchetă oficială britanică din 1912, a luat in considerare incediul, dar jduecatorul nu a fost de acrod cu aceasta afirmatie.

Articolul continua dupa recomandari (p)

   „Această descoperire este o revelație și ne-ar putea schimba cunoștințele despre istoria a ceea ce sa întâmplat”, a spus jurnalistul.

Dl. Molony susține că proprietarii navei știau despre incendiu, dar au ales sa treaca cu vederea, deoarece întârzierea navei ar fi fost o problema din punct de vedere financiar.

În momentul plecării, nimeni nu si-a dat seama de icnendiu deoarece nu exista nici-o o sursa care sa arate ca pe nava respectiva a pornit un incendiu.

Catastrofa  Titanic a generat teorii conspirative destul de interesante, printre care și faptul ca vasul a fost torpilat de o navă germană U.

Popularizată de Hollywood, povestea Titanicului continuă să exercite o influență asupra culturii populare. Construirea unei replici full-size a început recent la un parc tematic din China.

Waltare din 1955  a scris o carete in care  povestește noaptea finală de pe Titanic. El a spus că a fost atât de captivat incat a terminat cartea în două ore și 40 de minute, în același timp cand Titanicul a inceput sa se scufunde.

Acum, editorul politic de la The Irish Daily Mail, dl. Molony, care a scris și o carte numită

„The Irish Aboard Titanic”, a fost, de asemenea, atras de diviziunile sociale reflectate pe navă

unde cabinele de primă clasă găzduiau milionari în timp ce sute de pasagerii din clasa muncitoare, mulți dintre ei irlandezi, au rămas în picioare.

Dl Molony a spus că focul a fost redus, în mare parte pentru că moartea provocata de un aisberg a fost o explicație mai dramatică.

„Titanicul  a fost văzut ca o nava eroică și, ca rezultat, oamenii s-au concentrat asupra explicațiilor care au alimentat acea narațiune”, a spus el.

Nu toată lumea este convinsă, evident.

David Hill, fost secretar de onoare al Societății Britanice , care studiază cauza scufundării din anii 1950, a susținut că, incendiul zidurilor de oțel care protejau corabia nu a fost factorul decisiv.

„Când Titanicul a lovit aisbergul aproape de miezul nopții pe 14 aprilie 1912, a creat o linie de daune lungi de 300 de picioare pe secțiunea triunghiulară a corpului;

incluzând  spărturi care au deschis prea multe compartimente la mare, astfel încât greutatea apei a tarat in jos nava, asa ca s-a scufundat”,

„Un incendiu poate să fi accelerat acest lucru. Dar, în opinia mea, Titanicul s-ar fi scufundat oricum. „

El a adăugat: „Mă uimește cum această navă captează imaginația globală. Nu a fost cea mai mare catastrofă din lume.

Dar este cea pe care toata lumea si-o aminteste. „

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

DESCOPERIRILE lui STEPHEN HAWKING

Profesorul Stephen Hawking a fost una dintre cele mai marete minți ale secolului al XX-lea. Omul de știință, care a murit pe 14 martie, a ajutat la înțelegerea universului prin […]