Sistem de Operare partea 1: instalare

MASTEDO
Read Time3 Minute, 55 Second

Cu totii am auzit, sau ne suna cel putin cunoscuta denumirea de Sistem de Operare.

Rasfoind continutul acestui articol, vom afla notiuni introductive despre ceea ce reprezinta un Sistem de Operare, denumiri de Sisteme de Operare, cum instalam / dezinstalam, un astfel de sistem,  utilizarea cat si notiuni in ceea ce priveste utilitatea / necesitatea unui astfel de sistem si multe altele.

(1) „Ce este un Sistem de Operare?”

„Un sistem de operare, prescurtat SO (in engleza.. „Operating system”, prescurtat OS), reprezinta un produs de tip software care este parte componenta a unui sistem, echipament sau aparat computerizat, si care se ocupa de gestionarea si coordonarea activitatilor acestuia.

Sistemul computerizat poate fi un computer, o statie de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigatie rutiera, un e-book reader sau / si un alt sistem cu „inteligenta” proprie. Sistemul de operare joaca si rolul de gazda pentru aplicatiile care ruleaza pe echipamentul (hardwareul) respectiv.”(Wikipedia)

(2) Enumeram cateva denumiri de sisteme de operare:

Linux, Windows, Android, Mac OS, etc..

(3) Un Sistem de Operare este bazat pe diferite functii / utilitare, precum:

– Gestionarea discului.
– Gestionarea fisierelor (aflate pe disc sau pe periferice).
– Gestionarea dispozitivelor.
– Gestionarea programelor.
– Gestionarea utilizatorilor.

Functiile enumerate mai sus au rol in a facilita procesarea diferitelor actiuni, pe care un utilizator le intreprindre, pe orice dispozitiv care suporta un Sistem de Operare.

Articolul continua dupa recomandari (p)

(4) Instalarea unui Sistem de Operare se face dupa urmatorii algoritmi:

– Utilizarea unui cd/dvd/stick/etc.. care sa contina Sistemul de Operare ales pentru instalare.

– Salvarea datelor de pe dispozitiv(e), in cazul care urmeaza sa instalam noua copie a Sistemului de Operare, iar dispozitivul respectiv are deja instalat un Sistem de Operare asemanator sau diferit fata de cel pe care ne propuneam sa-l instalam.
– Urmarea cu exactitate, in concordanta cu necesitatile utilizatorului, a pasilor de configurare a Sitemului de Operare.
– Instalarea / Reinstalarea propriuzisa.
– Instalarea de Programe Software necesare utilizatoruluiprecum si mentenanta lor.
Va vom exemplifica, in cele ce urmeaza, prin intermediul unor videoclipuri, metodologia de instalare a unor diferite tipuri de Sisteme de Operare si nu uitati, binenteles daca aveti nelamuriri sau pur si simplu doriti ajutorul nostru in legatura cu subiectul acestui articol, sa lasati comentariile dumnevoastra:
(a) UBUNTU LINUX:
(b) WINDOWS 8:
(c) MAC OS:
0 0

Autor:

MASTEDO

MASTEDO® este o multi platforma menita sa faciliteze servicii de calitate si beneficii utilizatorilor sai.
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

SOS ni se fura Fotbalul

M-am gandit de multe ori la acest articol. De multe ori incepea altfel. Astazi el incepe asa: „Prizionierii unei credinte? (Prigionieri di una Fede -SS Lazio), cu totii ne dam […]