S.C. Afacerile Bisericii S.R.L.

MASTEDO
Read Time8 Minute, 50 Second

Ce a reusit sa faca un preot

Cu Har, aflam intr-un nou episod

 „Precum in Cont, asa si pe Pamant”

La Manastirea Neampt, numita si Erusalimul Ortodoxiei Romane si cel mai vechi locas de cul din Moldova;

acolo unde domnitorii, au ridicat biserica dupa biserica in numele credintei, acestia probabil nu aveau ideie, ca oameni domnului, vor pune tarif pe linistea sufleteasca, pe care o cauta pelerini!

Cu aparat sau fara, taxa e tot 5 lei, iar taxatorul, cunoaste la virgula valoare banului…..

In fiecare an, mii de turisti platesc pentru a intra in cea mai veche manastire a Moldovei, cei mai multi vin sa vada icoana

„Maicii Domunului cu 3 maini”, ce este considerata facatoare de minuni si este cea mai vache icoana din Romania.

In jurul acesteia, sunt pozitionate strategic „oferta pentru manastire”, iar la capatul sirului de cutii a le milei, sta icoana ce este prevazuta cu fante de donatie laterale, ca o ultima sansa la „stergerea” tuturor pacatelor;

iar la iesire, cele Sfinte, stau la un loc cu braduti odorizati cu chipul Mantuitorului si alte suveniruri lumesti, la suprapret.

Nimic nu e gratis la manastirea Neampt, iar cine vine aici, pentru a scapa de povara sufleteasca, scapa si de greutatea de prin buzunare.

Gabriel Marcaș, Preot Misionar si in conflict de 6 ani de zile cu B.O.R. ( biserica ortodoxa romana ), careie ia resprosat ca-si uita menirea, din spusele lui:

 „Totul se trece prin prisma banului…. si atunci se face abstractie de aceste valori spirituale.”

Calugarii de pe la Neampt, nu duc lipsa de spirit INTREPRINZATOR si asa cum spune si Evamghelia dupa Matei:

 „Cere si ti se va da”

Manastirea Neampt, a cerut in anul 2005, de la primaria Vanatori, peste 6.000 de hectare de padure, potrivit unui audit al curtii de conturi, a primit fara intrebari, aproape 4.500.

 

Articolul continua dupa recomandari (p)

 

Acum, Ocolul Silvic Bisericesc, administreaza 12.000 de hectare de padure si o fabrica de cherestea „Sf. Troita”, neplatitoare de T.V.A

Conform legii, la fiecare 10 ani, se stabileste limita maxima de taiere de catre biserica, dar aflam din discutiile cu cei care pazesc padurea, ca aceste reguli pot sa fie incalcate cu aviz.

In 2011, cand politia a descoperit nereguli, vinovatii au scapat de trimiterea in judecata si prejudiciul de 100 de mii de lei, a fost iertat.

In proprietatea mitropoliei a ajuns si cabana Nemtisor, loc de recreere si de vanatoare folosit de Nicolae Ceausescu, unde vin sa se recreeze preotii si familiile lor.

 

Gabriel Mascas, preot misionar:

„Eu a-si da un sfat poporului roman, in momentul in care mergem la o manastire, sa intrebam daca are vreun locas pentru asistati sociali „

Manastirea Neampt, are are unul in care se gasesc 48 de camere si 2 apartamente, doar ca aici, nu e loc si pentru saraci!

In discutia avuta cu camera ascunsa, unde a participat preotul Centrului Social „Sfantul Paisie”,acesta a spus :

” Daca n-are bani si-asta…, se cazeaza mai mult la manastire. Pe cand la noi aicea sunt alte cheltuieli…. is mai … ii gaz, ii curent. Va dati seama, trebuie bani.”

Iar in discutia avuta cu receptionerul centrului social, acesta a zis:

 „Nemtii vin diminea… stau noaptea, dimineata iau micul dejun si pleaca in drumetie. Ei nu stau in locatie, ei umbla, Deci, nici nu stiu care-o fi.”

Angajatii Centrului Social recunosc ca au intelegeri cu agentiile turistice pentru a aducerea strainilor, iar in centru,

NU sunt primiti pelerini nevoiasi, ci turisti care achita tarifele peste media pietei din zona.

La intrebarea: ” Au cerinte speciale ? Ma gandesc ca nu ei nu va spun dumneavoastra ce sa faceti.”, iar receptionierul a raspuns:

„Ba vin si ne spun ce sa facem. Dar stiu si pretul la care ma invart.”

Pentru a lua masa, strainii, trebuie sa scoata din buzunar intre 12-15 euro.

La intrebarea: ” Care este rolul unui centru social ? Va intreb. Adica, ori e hotel ori e centru social. Stiti ce zic ? „

Receptionierul a raspuns:

” Asa, noi NU PUTEM SA DECLARAM HOTEL „

Reporter: Da, dar un centru social nu ar trebui sa cazeze persoane care sunt dezavantajate, cumva ? Care n-au atat de multi bani ?

Receptionierul:

 „S-au facut… si gratuitati cu grupuri mari inainte. In schimb, MERGE CA SI CENTRU. Cum sunt si celelalte centre, la Putna, la ….”

Reporter: Deci, ele ASA SE NUMESC !

Receptionierul: Da, la Sambata de Sus, tot la fel, da.

Reporter: Asa se numesc, dar, de fapt, sunt in regim hotelier.

Receptionierul: Da. Ca sa nu punem asa. pare prea de tot! Suntem si aproape de manastire… regim hotelier !

Reporter: Cu ce agentie lucrati ?

Receptionierul: Cu mai multe…cu nempti, francezi, italieni, belgieni, olandezi. (…)

La 50 de kilometri distanta, la manastirea Podu Cosnei, de langa Vatra Dornei, preotul paroh face cu adevarat acte de caritate si asistenta sociala.

Parintele Mihail, are 117 copii in grija, acestia s-au adunat din familiile sarace sau cele cu parinti plecati la munca in strainatate sau dupa gratii

Cu ajutorul donatiilor primite de la oameni generosi in special din strainatate, acesta reuseste ca sa aibe grija de fiecare copil in parte sa le asigure de ce au nevoie, si toti copii merg la scoala.

Dintre acestia, 15 traiesc la manastire, 32 in satele alaturate si 70 la centru social de la Dorna.

Un centru social, total diferit de cel de la Neampt, din care copiii nimanui, sa iasa oameni mari.

 

În inima Moldovei, la Neamţ, mănăstirea a devenit afacere cu acte nu chiar în regulă. Picior de pelerin nu trece de poarta lăcaşului de cult fără să-şi deschidă portofelul. Centrul social s-a transformat în hotel, iar pădurea recuperată de la stat e acum aducătoare de profit. SHARE !

Posted by Secolul21 on Wednesday, August 16, 2017

 

 

0 0

Autor:

MASTEDO

MASTEDO® este o multi platforma menita sa faciliteze servicii de calitate si beneficii utilizatorilor sai.
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Bancurile zilei 7 Septembrie

Integrame Un apel telefonic la o agentie de turism: – Faceti excursii in Egipt? – Da, desigur… – Spuneti-mi, va rog, ce statiuni balneare sunt acolo? – Sharm-el-Sheick, Hurgada, Taba, […]