Ne afecteaza TOPIREA GHETARILOR?

Joker
Read Time7 Minute, 24 Second

Între anii 2008-2012,

apele mai calde decât de obicei au făcut ca 4 ghețari din Antarctica Vestică să se deplaseze spre apă mai rapid decât orice alt ghețar de pe continent.

De asemenea, ghețarii au pierdut mai mult de 3 ori cantitatea de gheață decât de obicei, conform unui studiu.

Toate aceste schimbări sunt o veste rea pentru Antarctica, și pentru noi. Pe măsură ce gheața se topește, nivelul mărilor crește.

 

 

Cei 4 ghețari descriși în studiu, publicat în septembrie 2017, sunt localizați in Marguerite (Margherite) Bay, pe partea vestică a Peninsulei Antarctice.

Aceasta este cea mai nordică zonă de pe continent și cea mai predispusă la creșteri de temperatură.

Cercetătorii de la NASA au descoperit că o creștere a temperaturii apei cu 0.2°C a dublat viteza de deplasare spre apă a ghețarilor și a triplat cantitatea de gheață pierdută, de la 2-3 metri pe an, la 10 metri pe an.

În iulie, o bucată de gheață de mărimea orașului Delaware (Delăuer), unul dintre cele mai mari aisberguri înregistrate vreodată, s-a desprins de pe Peninsula Antarctică.

Un alt ghețar din Vestul Antarcticii s-a crăpat din interior în exterior, producând un alt aisberg masiv, de 4 ori și jumătate mai mare decât Manhattan-ul.

Toate aceste bucăți de gheață au rezultat din ziduri de gheață plutitoare. Aata înseamnă că nivelul mării nu este influențat de pierderea de gheață.

Zidurile de gheață creează o barieră pentru a împiedica gheața de pe țărm să ajungă în mare.

Acest studiu este primul care arată că apele mai calde afectează nu doar gheața plutitoare, ci și ghețarii continentali care, topindu-se, cauzează creșterea nivelului mării.

Ghețarii din Marguerito Bay aveau în față un zid de gheață plutitoare, dar aproape a dispărut. Așa-numitul Zid de Gheață Wordie s-a rupt în două în 1989 și apoi s-a dărâmat.

Apa oceanului atinge partea frontală a acestor ghețari, de asemenea există șanse mari să se infiltreze pe dedesubt;

din moment ce majoritatea gheții din acești munți de gheață ajunge până la 600 de metri sub nivelul mării, unde se sprijină pe un pat de rocă.

Catherine Walker (Chetrin uăcăr), unul din coordonatorii studiului, a realizat că ceva e în neregulă cu ghețarii atunci când a văzut noile hărți care arată cât de rapid se mișcau aceștia.

Chiar dacă noi ne gândim la gheață ca fiind solidă, aceasta de fapt se mișcă în interiorul ghețarilor.

Se întâmplă asta deoarece, în majoritatea timpului, ninsorile cad în mijlocul continentului, chiar la Polul Sud.

Apoi, continentul se deplasează din centrul oceanului, făcând ca gheața să se miște spre apă.

„E ca o clătită”, spune Walker. „Dacă aduni grămadă o cantitate de aluat de clătite, acesta  va începe să se întindă pentru a-și proporționa masa.

 

Articolul continua dupa recomandari (p)

 

Noile hărți, create cu imaginile din satelit de la Landsat, au arătat o schimbare uriașă în viteza celor 4 ghețari din Marguerite Bay, din 2008 până în 2014.

În 2012, gheața se mișca cu aproximativ 3 km pe an, în creștere de la un interval cuprins între 480 m și 1.4 km pe an.

Motivul acestei accelerări a fost încălzirea apei, mai mult decât de obicei, care pentru prima dată a apărut în golf în 2008 și a persistat până în 2011.

Apa caldă a fost adusă din adâncul oceanului în fața ghețarilor de către vânturile nord-vestice. Walker spune că a rămas surprinsă de rapiditatea gheții și cât de rapid a răspuns aceasta la modificarea temperaturii apei.

Apogeul încălzirii apei a fost în ianuarie 2009, și până în noiembrie ghețarii deja pierdeau gheață cu o rată de 7.5 m pe an.

Cercetătorul mai spune că, chiar dacă toată masa de gheață din golf s-ar topi, nu ar crește nivelul apei decât cu câțiva milimetri.

Schimbarea climei va agrava lucrurile: apele oceanului vor fi mai calde, iar influența omului  asupra atmosferei e prevăzută că va schimba tiparele vânturilor care bat în Antarctica.

Încă sunt multe lucruri pe care nu le înțelegem despre cum schimbările climatice vor influența Antarctica, iar acest studiu adaugă o piesă la puzzle.

Întrebarea la care cercetătorii încearcă să răspundă este:

„Cu cât va crește nivelul apei?” Răspunsul este crucial pentru viitorul orașelor americane precum Miami și New York sii de asemenea, pentru oamenii care numesc aceste locuri „acasă”.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Cat de PERICULOASA este ITALIA?

Situată în inima Europei de Sud, Italia este considerată unul dintre locurile de apariție a culturii vestice și este văzută de mulți ca cea mai frumoasa țară din lume. Cu […]