Modalități prin care telefonul tău ar putea salva lumea

dbogdan
Read Time10 Minute, 30 Second

În zilele noastre,

Fiecare dintre noi deține un telefon destul de puternic, comparativ cu un calculator.

Smartphone-urile ne permit să accesăm o multitudine de informații într-un timp foarte scurt, dar cine s-ar fi gândit că acestea ar putea salva lumea?

Prin urmare, în acest episod vom discuta despre modalități prin care telefonul tău ar putea salva lumea

 

 

Primul pe listă este Microscopul portabil

Savanții de la Universitatea din California au implementat pe un smartphone un microscop portabil, aproape la fel de precis precum cel din laboratoare.

Atașat pe spatele telefonului, în apropierea camerei, a fost conceput pentru a fi folosit în locurile în care nu există echipament specializat.

Una dintre posibilele utilizări este reprezentată de monitorizarea pacientului de către doctor și punerea în evidență a eficienței tratamentului.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Un alt astfel de microscop a fost realizat și implementat pe dispozitivele mobile, de către inginerii de la Universitatea Berkely, de data aceasta fiind mult mai putin eficient, dar, suficient pentru comunitatea largă.

Elevii din școli folosesc aceste telefoane la orele de știință și fotografiază în fiecare zi, cu ajutorul microscopului integrat, obiecte din viața lor cotidiană.

Oamenii din spatele ideii speră că aceste telefoane ar putea deveni o parte importantă a orelor de știintă.

 

Următorul este Seismometrul

În ziua de azi, telefoanele, conțin un mic dispozitiv numit senzor de accelerație sau accelerometru, cu ajutorul căruia, telefonul știe fizic, în ce direcție este rotit, iar, la rândul lui, rotește ecranul în mod corespunzător.

Seismologii de la Institutul Național de Fizică a Pământului din Italia, au folosit senzorii de accelerație de la Iphone 4 și Iphone 5, pentru a măsura intensitatea seismelor.

Ideea în sine, transformă telefoanele într-o rețea de seismografe, care permite echipelor de urgență să identifice rapid epicentrul unui cutremur și să pregătească resursele necesare într-un timp cât mai scurt.

Testele au demonstrat că informațiile oferite de senzorul de accelerație, pot fi folosite pentru a diferenția vibrațiile din viața cotidiană de cele ale unui seism.

Oamenii de știință speră să utilizeze tehnologia telefoanelor inteligente, pentru a creea o rețea de prevedere a seismelor.

Colectarea de informații de la un număr mare de telefoane,ar permite cercetătorilor să anticipeze locul în care un cutremur va lovi, urmând să trimită un avertisment tuturor celor care au aplicația respectivă instalată.

Acest sistem de anticipare a seismelor, ar salva multe vieți, astfel încât, utilizarea telefoanelor, este o modalitate ieftină și eficientă pentru a introduce aceasță tehnologie în zonele care necesită aparatură nouă.

 

Continuăm cu Predicția vremii

Utilizarea sateliților pentru a urmări starea vremii este uneori dificilă. Din spațiu,este greu să faci diferenta dintre un peisaj acoperit de zăpadă sau un loc împânzit de nori.

Pentru a combate această problemă, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin, au dezvoltat o aplicație pentru IOS, numită SetCam.

Aplicația primește o notificare de fiecare dată când un satelit trece pe deasupra zonei în care persoana respectivă se află.

După care utilizatorul foloseste camera foto pentru a fotografia cerul și orizontul, ca o răsplată pentru ajutorul oferit în predicția vremii, utilizatorul primește înapoi, o poză cu zona acestuia fotografiată de satelit.

Din păcate, pozele nu au încă o rezoluție suficient de mare, pentru a fi capabil să te vezi în ele.

 

Mai departe avem Accesoriile medicale

Puterea de calcul abundentă a smartphone-ului poate fi utilizată de către doctorii aflați în zonele lipsite de spitale și laboratoare.

Una dintre cele mai mari probleme ale țărilor aflate în curs de dezvoltare este vederea slabă, diferite afecțiuni oculare, care afectează milioane de oameni, reducându-le capacitatea de a citi și a scrie.

Ochelarii de vedere reprezintă o soluție pentru recuperarea unei bune vederi.

Oamenii de știință de la Universitatea din Cambrige au creat un dispozitiv de care poate fi atașat unui smartphone.

Pacienții își pun acest dispozitiv pe ochi, iar sistemul, cu ajutorul laserelor, investighează ochii pacientului.

Diagnosticul și tratamentul necesar pentru vindecare vor fi afișate pe ecranul telefonului.

Tratarea bolilor oculare reprezintă una dintre multitudinile posibilități medicale pe care un telefon le oferă.

Infecții ale urechii, funcția renală și prezența alergenilor în produsele alimentare pot fi toate testate cu accesoriilor disponibile pentru smartphone-uri.

 

Colectarea datelor pe teren

Savanții de la Departamentul de Boli și Epidemii al Colegiului Imperial, din Londra, au dezvoltat o aplicație numită EpiCollect.

Această aplicație permite săvanțiilor care lucrează pe teren să colecteze mult mai ușor informații.

Veterinarii din Africa de Est s-au folosit de această aplicție pentru a colecta date cu privire la 86.000 de animale, folosind doar 23 de dispozitive mobile Android, donate de către Google.

Cei care au luat parte la colectarea datelor, au remarcat faptul că utilizarea telefoanelor a îmbunătățit accesul în timp real la informații și sunt de părere că le va fi de folos în prevenirea focarelor de boli.

Un proiect care încerca să combată rabia a utilizat EpiCollect pentru a supraveghea 60 de mii de câini vaccinați antirabic.

Locația fiecărui animal vaccinat este afișată cu un marker pe Hărțile Google, ajutând echipa de oameni de știință să țină evidența stării de sănătate a câinilor.

 

Ultimul pe listă este Satelitul Smartphone

Surrey Space Center din Marea Britanie a lansat în spațiu un telefon Google Nexus One, în luna februarie a anului 2013, ca parte a unui satelit numit STRaND-1.

Orbitând în jurul Pământului acesta este dotat cu mici propulsoare, care îl mențin pe traectorie, și cu panouri solare, pentru ca telefontul să fie încărcat permanent.

Scopul este reprezentat atât de demonstrarea capacității tehnologiei, cât și testarea uitilizării telefoanelor în spațiu.

De asemenea, proiectul are ca țintă și implicarea publicului în acțiunile sale.

Planul constă în rularea unei aplicații numite Scream in Space, care a fost creată să redea clipuri video, trimise de pe Pământ printr-o conexiune permanent la internet.

NASA și-a lansat propriul telefon satelit la câteva luni după lansarea lui STRaND-1, având aceleași obiective ca cele ale Marii Britanii.

Camera telefonului, de asemenea, tot un Google Nexus, a fost folosită pentru a fotografia Pământul.

Astfel de telefoane satelit costă 7000 de dolari, o nimica toată, comparativ cu aproximativ 1 milion de dolari, prețul unui satelit în toată firea.

 

Mai multe videoclipuri pe canal Click aici!

0 0

Autor:

dbogdan

Până data viitoare țineți minte, curiozitatea nu ucide!
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Descoperiri făcute din întâmplare

Uneori, Arheologii își dedică toată viața pentru a descoperi mici bucăți din istorie, iar unii oameni găsesc adevărate capodopere istorice, împiedicându-se de acestea. În mod ironic, aceștia dau peste descoperiri […]