Istoria Facebook

AcumStiu
Read Time8 Minute, 12 Second

Facebook are

Peste 1,4 miliarde de utilizatori activi lunar.

Pe 4 februarie 2004, cea mai mare rețea socială a prezentului debuta pe când Mark Zuckerberg era doar un student la Harvard.

Oficial, Facebook există din 4 februarie 2004, fiind în principal creaţia lui Mark Zuckerberg ajutat de câţiva prieteni şi chiar de fraţii Winklevoss care aveau mai târziu să-l dea în judecată pentru că le-a furat ideea.

Totuşi, înainte de Facebook a fost Facemash în octombrie 2003.

Acolo, Zuckerberg a combinat pozele studentelor cu un sistem de calificative. Era un site conceput pe ideea „hot or not“.

Pentru a face rost de informaţii şi poze, el a spart serverele Harvard pe care erau ţinute aceste cataloage online cu poze şi o scurtă descriere a studenţilor.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Creat inițial la Harvard, SUA, Facebook era la origine o rețea socială cu circuit inchis pentru studenții acestei universități; ulterior ea s-a deschis și altor universități americane.

La început verificarea apartenenței la universitate se făcea prin adresa de poștă electronică a studentului, dar începând din septembrie 2006 rețeaua este deschisă tuturor.

Imediat rețeaua Facebook a devenit foarte populară dar și controversată, fiind interzisă în câteva țări din Orientul Mijlociu.

Investiția inițială pentru Facebook a fost de 19.000 dolari și a fost făcută de SAVERIN care mai apoi și-a retras banii, fiind nemulțumit de unele din deciziile partenerului său.

Aceasta a fost urmată de o investiție făcută de către compania Accel Partners cu suma de 12,7 milioane dolari.

În anul 2006 au avut loc convorbiri între Yahoo! și facebook pentru preluarea celei din urmă, dar aceasta nu s-a concretizat.

Problemele cu fraţii Winklevoss au început la şase zile după ce TheFacebook a fost lansat.

Cameron şi Tyler, împreună cu Divya Narendra, au discutat cu Zuckerberg despre o rețea socială pe care s-o numească HarvardConnection,

dar el doar a folosit ideea lor şi şi-a creat propriul produs, inspirat parţial şi dintr-un editorial din „The Harvard Crimson“ în care se spunea că era cazul să apară un site în care să fie centralizate datele despre studenţi.

Fraţii Winklevoss s-au plâns celor de la „Crimson“, iar ei au pornit o investigaţie.

Şi Zuckerberg ştia despre asta, aşa că a încercat să le spargă conturile şi a avut succes cu două dintre ele.

L-au dat în judecată, dar au ajuns la un acord în 2008: 1,2 milioane de dolari în acţiuni care în prezent valorează câteva sute de milioane de dolari.

În 2005, TheFacebook a devenit Facebook, cumpărând cu 200 de mii de dolari domeniul Facebook.com, iar un an mai târziu reţeaua socială avea să fie disponibilă oricui avea 13 ani împliniţi şi o adresă de mail validă.

În ultimii 7 ani, a urmat o creştere accelerată pentru Facebook, cu o mică oprire în 2012, când compania a decis că i-ar prinde bine listarea la bursă și anul acela a fost mai dificil din punct de vedere al veniturilor.

A reînceput creșterea cu o strategie axată pe dispozitive mobile, iar ultimele cifre arată că este un succes acolo.

În octombrie 2007, Microsoft a cumpărat 1,6% din acţiuni pentru 240 de milioane de dolari, iar valoarea acestei reţele socială veche de doar 3 ani a ajuns la 15 miliarde de dolari.

A urmat expansiunea printr-un centru în Dublin, anul 2009 când a fost pe profit şi evaluarea la circa 41 de miliarde de dolari din noiembrie 2010 de către SecondMarket Inc.

Nu contează atât valoarea, cât poziţia: Facebook a devenit a treia mare companie americană, după Google şi Amazon şi înaintea eBay.

Până la listarea la bursă, despre Facebook au circulat zvonuri că ar urma să fie cumpărată de companii mai mari, cum s-a întâmplat cu MySpace cumpărată de News Corp în 2005.

În martie 2006, Facebook ar fi refuzat o achiziţie la 750 de milioane de dolari, iar câteva luni mai târziu a refuzat o alta de la Yahoo! cu preţul estimat la circa un miliard de dolari.

În prezent, Facebook valorează peste 200 de miliarde de dolari.

Celebrul buton de „like“ a debutat în februarie 2009 şi a marcat o schimbare de gândire în mediul online.

Pentru membrii acestei reţele a devenit firesc să dea like sau share.

Nu mai trebuie să foloseşti cuvinte pentru a fi de acord cu ceva sau pentru a susţine ceva. Un buton a înlocuit acest amănunt.

Astfel de butoane, au creat un nou mod de interacţiune online.

A cumpărat WhatsApp, Instagram, a vrut Snapchat, a creat Messenger, Pages Manager și Graph Search pentru a-și diversifica produsele și pentru a-și ancora utilizatorii în serviciile Facebook, nu doar într-un produs.

 

0 0

Autor:

AcumStiu

Uita-te la câteva din videoclipurile mele.Dacă înveți ceva nou, nu uita să te abonezi!
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Top 10 cele mai MARI MAFII din lume

Crima organizata Este o problema pentru aproape orice tara din lume, dar si in acest cadru exista grupuri ce s-au remarcat drept cele mai periculoase si mai influente pe parcursul […]