DRUMUL TRAFICULUI de DROGURI

Joker
Read Time14 Minute, 40 Second

Traficul de droguri

reprezintă o activitate de comerț ilegal care include cultivarea, producerea, distribuția și vânzarea substanțelor interzise.

Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri monitorizează si cercetează continuu piețele ilegale de droguri la nivel mondial pentru a obține o imagine de ansamblu asupra dinamicii acestora.

Traficul de droguri este o componentă-cheie a acestei cercetări.

La momentul actual, consumul si deținerea de heroina la nivel mondial reprezintă aproximativ 450 de tone care se revarsă anual pe piața globală de heroina.

Din această cantitate, opiumul din Myanmar si din Republica Populară Democratică Lao reprezintă 50 de tone, în timp ce restul de 380 de tone de heroina si morfină sunt produse exclusiv din opium afghan.

Aproximativ 5 tone sunt consumate si deținute in Afganistan, în timp ce restul de 375 de tone sunt vândute în toată lumea și in special  prin țările vecine Afghanistanului.

Traseele prin Peninsula balcanică si cele nordice sunt principalele coridoare ale traficului cu heroina care leaga Afghanistanul cu piața rusească si din Europa de Vest.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Ruta balcanică traversează Republica Islamică Iran, de obicei via Pakistan, Turcia, Grecia si Bulgaria de-a lungul Europei sud-estice spre piata Europei de Vest, care valorează anual 20 de miliarde de dolari.

Ruta nordica traversează Tadjikistanul si Kârgâzstanul spre Kazahstan si Federația rusă.

Valoarea acesteia piețe e estimată la 13 miliarde de dolari anual.

În 2008, capturile globale de heroină au atins un nivel record de 73 de tone.

Majoritatea heroinei a fost confiscată în Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Vest (39% din totalul global), Europa de Sud-Est (24%) și Europa de Vest și Centrală (10%).

Creșterea globală a capturilor de heroină în perioada 2006-2008 a fost determinată, în principal, de apariția continuă a crizelor în Republica Islamică Iran și Turcia.

În 2008, cele două țări au reprezentat mai mult de jumătate din traficul mondial de heroină și au înregistrat, pentru al treilea an consecutiv, cea mai mare și cea de-a doua cea mai mare criză la nivel mondial.

În 2007 și 2008, cocaina a fost utilizată de aproximativ 16-17 milioane de oameni din întreaga lume, similar numărului de utilizatori mondiali de opiacee.

America de Nord a reprezentat peste 40% din consumul global de cocaină

( totalul a fost estimat la aproximativ 470 de tone ), în timp ce cele 27 de țări din Uniunea Europeană și cele patru țări europene de comerț liber reprezentau mai mult de un sfert din consumul total.

Aceste două regiuni reprezintă mai mult de 80% din valoarea totală a pieței mondiale de cocaină, estimată la 88 miliarde USD în 2008.

Pentru piața din America de Nord, cocaina este transportată de obicei din Columbia în Mexic sau America Centrală pe mare și apoi pe uscat către Statele Unite și Canada.

Cocaina este transporata în Europa pe mare, adesea în containere. Columbia rămâne principala sursă de cocaină găsită în Europa, dar transporturile directe din Peru și Bolivia sunt mult mai frecvente decât în ​​Statele Unite.

În urma unei creșteri semnificative în perioada 2002-2005, criza cocainei a urmat recent o tendință stabilă, în valoare de 712 de tone în 2007 și de 711  tone în 2008.

Traficul de cocaiane pare sa se concentreze în America și Europa.

Cu toate acestea, tranziția de la 2007 la 2008 a determinat o schimbare geografică masiva în țările care transporta cocaina.

Traficul din America de Sud a reprezentat 59% din totalul global pentru 2010, comparativ cu 45% în 2009.

Traficanții de droguri „nu inventează rutele”, deoarece folosesc adesea principalele axe tradiționale pentru comerț.

Aceste axe sunt uneori determinate de condițiile geografice, trecerile în zonele montane, oazele din zonele deșertului, canalele de transport maritim etc.

Atunci când siguranța traficanților este amenințată, evident ca exista rute alternative, deoarece minimizarea de riscuri este mai importantă decât lungimea rutei.

În general, pe întregul continent euroasiatic, creșterea semnificativă a mișcărilor de mărfuri pe uscat sau pe cale maritimă, între țări care anterior erau înconjurate de frontiere mai mult sau mai puțin închise, este  ușor să ascunzi marifurile.

Abolirea frontierelor în Europa a avut aceleași rezultate.

Chiar și cu metode foarte sofisticate;

pare imposibil de controlat milioanele de tone de mărfuri atunci când fiecare țară este încurajată  de facilitarea comerțului internațional și trebuie să limiteze obstacolele în calea liberei circulații a mărfurilor.

Ceea ce este cel mai important pentru crima organizată atrasă de aceste zone în afara legii este faptul că traseul este negociabil :

taxele informale, negocierile și corupția determină mișcările. Astfel, mii de kilometri de drumuri, intersectate de sute de puncte de control, dau traficantului de droguri siguranță absolută.

Traficantul, ca antreprenor inteligent, își va investi profiturile inițiale, în primul rând, în rândul persoane și organizații.

Zi de zi, își va majora autoritatea pe porțiuni mai mari de rute.

Prin urmare, este de înțeles că majoritatea capturilor efectuate de politie se fac pe baza unor informații precise, care le permite să vizeze controalele în mijlocul masei de mărfuri transportate.

Cu toate acestea, efectuarea de controale sistematice cu câini pe unele drumuri, așa cum fac serviciile iraniene, conduce la confiscări majore.

O serie de substanțe care nu sunt produse în mod obișnuit de țările transformatoare sunt obligate să transforme materia primă vegetală în derivate chimice.

Marea majoritate a laboratoarelor de heroina se afla in, Afganistan și Turcia.

Fluxul de droguri de export se suprapune cu fluxul de precursori chimici, în special anhidrida acetică, precursorul principal, esențial pentru procesul de transformare a morfinei în heroină.

Acestea sunt transportate în Afganistan, țara producătoare de materie primă (opiu) din care sunt produse de asemenea morfină și heroină sau în toate acele puncte de-a lungul traseului în care există laboratoare.

Când este vorba despre Afganistan, anhidrida acetică este derivată din surse diferite:

Rusia, prin țările din Asia Centrală, țările din Europa de Est și de Vest (Regatul Unit, Italia și Germania) și China prin Kazahstan și celelalte țări din centrul Asia.

Capturile acestor produse în Turcia în cursul anilor 2000 și 2001 permit să se stabilească în mod clar originea, indiferent dacă sunt produse acolo sau în tranzit.

Țările sunt Federația Rusă, Georgia, Iugoslavia, Bosnia-Herțegovina, Italia, Bulgaria, Arabia Saudită și Siria.

De asemenea, România produce anhidrida acetică pentru laboratoarele de traficanți turci, indiferent dacă acestea sunt „relocate” pe teritoriul său sau în Turcia.

O mare parte din anhidrida acetică folosită de traficanții turci, totuși, provine și din deturnarea

– în ciuda legislației care a fost recent consolidată în Turcia – de cantități mari de substanță importată legal din Germania.

Acum revenim putin la cocaina:

Cele trei țări principale producatoare de coacian sunt

– Bolivia, Peru și Columbia

– care au produs 994 de tone de cocaină pură în 2010, potrivit estimărilor Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Cele 181.600 de hectare utilizate pentru cultivarea frunzelor de coca din aceste țări corespund unei suprafețe de trei ori mai mare decât  orașul Madrid.

Culturile de coca au crescut în mod continuu .În 2007, au fost plantate cu 27% mai multe culturi decât în 2006;

în Bolivia, creșterea a fost de 5%, iar în Peru a fost de 4%.

Chiar acum principalul producător de coca este Columbia, cu aproape 100.000 de hectare.

În Peru, țara care a fost principalul producător până în 1997, 50 000 de hectare sunt folosite pentru a crește coca, iar în Bolivia numarul este de 30 000.

În Ecuador și Venezuela, au fost depistate doar mici terenuri de coca și potrivit surselor nu depaseste depăseste 100 de hectare.

Ei bine, din America de Sud incepe tot:

avioane camioane si vapoare se impart absolut in toate zonele.

Din columbial, Peru so Bolivia, se ajunge in tari precum Brazilia, Argentina si Chile.

Care la randul lor trimit alte transporturi de coacaina.

O data ce o parte importanta ajunge in Mexic, traficul continua catre cea mai profitabila piata din industria drogurilor si anume:

Piata statelor unite. Din mexic, vapoare pleaca spre insulele din Caraibe:

iar aici: avioane pleaca spre Europa.

Se ajunge in Spania, marea Britania, Franta si Germania, iar de aici din inima Europei tone de droguri ajung in Olanada, Grecia, albaina, Romania, mai pe scurt in toata Europa.

Trebuie sa intelegem ca traficul de droguri este extrem de corupt.

Te intrebi cum pot ajunge tone de droguri aasa te usor in toata lunmea. Simplu, banii invart totul.

Asta nu inseamna ca politia nu este mana in mana cu trfaicantii de droguri.

Totul este o mare ilizie iar foretele care spun ca ne protejeaza si vor sa fac un loc mai sigur lucreaza cu cei mai mari traficanti de droguri din lume.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Cele 7 greșeli de igienă ce le facem zilnic

Gesturile mărunte ne dau adesea de gol! Dar când sunt greșeli de igienă, ne afectează sănătatea. Iată ce la obiceiuri mărunte, dar periculoase ar trebui să renunțăm ca să ne […]