De ce este AFRICA saraca?

Joker
Read Time14 Minute, 59 Second

Africa a fost mereu săracă.

Într-adevăr, pentru cea mai mare parte a istoriei umane, întreaga lume a fost săracă.

Debea în secolul al XVIII-lea, cu revoluțiile industriale și agricole, Europa de Nord-Vest, în special Anglia, a început să se ridice din sărăcie, acesta fiind un caz execptional occidental.

Povestea aceasta este destul de complexa.

Creșterea stării democratice, deschiderea spre comerț și investiții, dezvoltarea științei și  a educației fac parte din poveste.

Pe măsură ce Europa de Vest se dezvolta,  America de Nord și Australia isi deschideau  si ele portile spre porsperitate.

Japonia a urmat apoi restaurarea din secolul al XIX-lea.

Până în ultimele decenii, majoritatea restului Asiei de Est a început să se dezvolte rapid.

Din nou, globalizarea și buna gestionare economică a reprezentat o parte importantă a acestei povestiri.

Deci, întrebarea este de ce Africa nu a fost capabilă să se dezvolte în același mod în care țările occidentale și cele din Asia de Est au reușit să o facă.

În realitate, inainte de secolul al XVIII-lea, când toată lumea a fost îngropată în sărăcie, performanța economică a Africii era chiar mai rea decât in alte regiuni ale globului.

De ce? Poate climatul și geografia au jucat un rol impoertant.

De exemplu, Africa a fost întotdeauna afectată de boli tropicale contagioase, spre deosebire de țările mai temperate din Europa.

Clima instabilă, aspră și solurile sărace limitează potențialul agriculturii. Iar lipsa râurilor navigabile și a intrărilor naturale împiedică economia.

Articolul continua dupa recomandari (p)

De ce performanța economică africană a fost relativ slabă în ultimii 200 de ani? Africa este, la urma urmei, foarte bogată în resurse.

Aceasta, în special in zonele sale de coasta , a avut întotdeauna contact cu restul lumii.

Dar, din pacate in secolul al XIX-lea o arme parte din Africa a fost colonizata de către țările europene în căutarea fildeșului si a altor resurse importante.

Această colonizare a dus treptat la o destabilizare politică a societății africane.

Liderii europeni au trasat  granițele țărilor, în timp ce aceștia au creat noi colonii africane.

Aproximativ 10.000 de unități politice preexistente au fost combinate în aproximativ 40 de țări și, în același timp, alte comunități africane au fost descompuse și adesea distruse.

În cele mai multe cazuri, națiunile din Africa modernă sunt succesorii direcți ai acestor colonii.

După cel de-al doilea război mondial, decolonizarea a început, adesea în mod pașnic.

În ciuda entuziasmului pentru independență, a existat o lipsă masivă de forță de muncă educată și pregătită pentru a face față acestor noi țări care nu au fost pregătite pentru independență.

Astăzi Africa pierde în medie pe an 70.000 de persoane calificate deoarece multi prefera sa plece in occident sau in alte tari mai dezvoltate.

De asemenea, ele nu aveau infrastructură de bază și nici facilități de sănătate publică.

Relația etnică a fost un factor important în alegerea guvernului.

În timp ce guvernele au început deseori cu minciuni si vrajeli democratice, exact cum se intampla si pe la noi, multe dintre acestea  au devenit autoritare și armata s-a aliat de partea acestora.

Acest lucru ar fi putut ajuta la consolidarea tarilor africane, dar din pacate nu a fost atât de favorabil dezvoltării  economice.

A fost, de asemenea, si o sursă de conflict între națiuni.

Războiul rece s-a desfășurat parțial în Africa, deoarece atât SUA, cât și URSS au oferit asistență masivă anumitor regimuri.

Acest ajutor a contribuit la corupție și la o guvernare slaba.

De asemenea, atât China, Taiwanul  si Coreea de Sud au sprijinit dictatorii corupți pentru a-și câștiga sprijinul politic.

Liderii politici au pus miliarde de dolari în conturi bancare private elvețiene..

Această capacitate guvernamentală a sporit și a dus la suprasolicitare și îndatorare.

Africa a suferit, de asemenea, o explozie demografică, deoarece speranța de viață a crescut datorită medicamentelor moderne și igienei îmbunătățite, producției și distribuției mai bune a alimentelor.

Africa avea o populație de mai puțin de 100 de milioane în 1900, până în 1960 a crescut la 200 de milioane, în 1990 la 450 de milioane și astăzi peste 700 de milioane.

Producția alimentară nu a putut ține pasul, astfel încât acum trebuie importate cantități mari de alimente.

Multe țări au avut parte de blestemul resurselor naturale,cum a fost Nigeria.

Pe măsură ce prețurile și veniturile petrolului au crescut masiv, Nigeria a făcut o chestiune de cheltuieli pentru a finanța proiecte discutabile, inclusiv prin împrumuturi majore.

Astăzi, in Nigeria este foarte greu, este săracă, foarte coruptă și instabilă.

În ansamblu, bogatele resurse naturale ale Africii (în special diamantele și cărbunele) au fost mai mult o sursă de conflict decât de prosperitatea.

Majoritatea țărilor africane depind de petrolul importat.

Șocurile petrolului din anii 1970 au avut consecințe dezastruoase, pe măsură ce multe țări africane au împrumutat până la  punctul  în care nu mai puteau obtine noi credite.

Programele de ajustare structurală ale FMI și ale Băncii Mondiale au agravat situația.

Totusi, ar trebui să ne facem griji cu privire la Africa?

Da, din cel puțin patru motive: umanitar; motive de securitate, răspândirea bolilor contagioase si presiuni enorme ale migratiei.

Dacă Africa se dezvoltă ca Asia, ea ne va oferi piețe pentru noi toți.

De ce are nevoie Africa?

Ei bine, de bună guvernanță, pace, securitate, investiții în oameni, creștere economică, reducerea sărăciei, dezvoltarea comertului echitabil, resurse financiare și parteneriate mai bune cu țările dezvoltate.

Țările occidentale au promis că vor dubla ajutoarele pentru Africa, dar nu au respectat această promisiune.

De asemenea, țările africane suferă de protecționism occidental.

Vacile europene primesc subvenții de 2 dolari pe zi, în timp ce vacile japoneze primesc subvenții de 4 dolari pe zi – în ambele cazuri, mai mult decât PIB-ul african.

Ce speranță exista pentru Africa?

În ultimii ani, economia Africii a crescut cu 5% pe an, deși acest lucru se datoreaza in mare parte creșterii cererii de petrol și a resurselor naturale.

Bussinussul din sectorul privat se îmbunătățește. Dar, deși au loc alegeri tot mai deschise, majoritatea democrațiilor din Africa sunt foarte greșite.

Africa a fost mult timp continentul speranței veșnice, comunitatea internaționalăa sperat si s-a rugat pe ntru o renastere.

În timp ce acest lucru este laudabil, este important să fim realiști în privința Africii.

Cota acestu continetn în comerțul mondial este de numai 3%, comparativ cu peste 7% în 1948.

Cea mai mare parte a acestui comerț provine din Africa de Sud. Uleiul brut cuprinde mai mult de jumătate din exporturile Africii.

În două treimi din țările din Africa, unul sau două produse reprezintă cel puțin 60% din exporturile totale ale țării.

Doar 3 țări africane se află în topul celor mai importante 50 de exporturi din lume – Africa de Sud (39), Algeria (42) și Nigeria (43).

Cota Africii în investițiile străine directe este de doar 3%. Este posibil să spunem faptul ca Africa pierde din cauza globalizării?

Nu, este mai degrabă un caz de globalizare care trece prin Africa.

Dar stati calmi urmeaza si alti indicatori.

Africa de Sud și Nigeria reprezintă 54% din PIB-ul continetului. 45% din populația africana trăiește în sărăcie extremă Și încă 30% trăiesc în sărăcie moderată.

Speranța de viață din Africa este de 47d e ani, comparativ cu 69 pentru Asia de Est și 78 pentru țările dezvoltate.

Potrivit studiilor, țările africane sunt extrem de dificilea in crearea afacerilor.

Accesul la finanțare, infrastructură, instituții și competențe sunt cele mai severe constrângeri citate de antreprenori.

Țările africane au cel mai înalt nivel de corupție.

Africa are un număr mare de state eșuate.

Într-o oarecare măsură, din pacate Africa este continentul speranței pierdute.

Majoritatea țărilor africane păreau a fi intr-o poziție de plecare mult mai bună acum 50 de ani decât economiile din Asia de Est.

În timp ce Asia a depășit toate așteptările, Africa și-a zdrobit speranța.

Totusi, acest continent a fost aspurit si vandut.

Exact cum politicenii nostri ne vand tara, asa s-a intamplat si acolo, doar ca intr-un mod mult mai violent.

Exact asa putem ajunge si noi…Marea Britanie si Franta, de exemplu, sunt asa de bogate pentru ca au furat, au destramat popoare si au ucis.

Africa este asa datorita acestor puteri…

Nu trebuie sa ne facem o vizine negativa cu privire, a contientul african , deoarece nu este vina lor in totalitate, prezentul acestui continet este datorat politicienilor extrem de corupti si marilor imperii care au invadat si au furat….

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Dragoste de Patrie sau Banii ?!

România are planuri mari. În scurt timp îşi va lansa candidatura la şefia UNESCO. Adică acea organizaţie internaţională care se ocupă, printre altele, cu păstrarea patrimoniului mondial. Cu ce argumente […]