Cum va arata TEHNOLOGIA peste 1000 de ani?

Joker
Read Time11 Minute, 46 Second

Astazi

tehnologia este indispensabila in viata oamenilor.

Comunicarea se bazeaza pe tehnologie, medicina, hrana, deplasarea… cu alte cuvinte daca privim atent, suntem inconjurati de terhnologie din toate partile fara ca noi sa ne dam seama.

Dar totusi, secventele alea pe care le vedem in filmele SF cu masini zburatoare si roboti ultra umanizati, ar putea exista si in realitate?

Cum va arata tehnologia peste 1000 de ani?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să aruncăm o privire in trecut, prezent si viitor.

De-a lungul istoriei, omenirea a folosit un fel de tehnologie pentru a îmbunătăți viața de acum: de exemplu arcul cu sageti, pentru a face mai ușoara vânătoarea.

Sta in natura firii umane ca noi insine sa ne imbunatatim si sa trecem dincolo de ceea ce știm în prezent.

Probabil, ați auzit istorici și antropologi vorbind despre diferitele vârste ale omului, despre epoca de piatră, despre epoca de cupru, despre epoca bronzului, fiecare epoca specifica materialului folosit în acea perioada.

Articolul continua dupa recomandari (p)

În prezent, suntem în ceea ce este cunoscut sub numele de epoca spațială, deși consider că e prea mult spus.

Prefer sa spun ca noi traim in „Epoca tehnologică”, deoarece oamenii se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie.

Exact cum era in trecut cu piatra în epoca de piatră, bronzul în epoca bronzului, cam asa este si acum.

Istoricii folosesc de asemenea termenul de „revoluție” atunci când vorbesc despre istorie.

De exemplu cele 3 Revolutii Industriale, iar în prezent ne aflam în cea de-a 4-a revoluție industrială, care cuprinde masinile si uneltele.

În paralel, suntem martori la nașterea revoluției tehnologice odată cu nașterea computerelor care pot controla acum mașinariile în mod autonom.

Aici ne aflam acum și a durat aproape 500 000 de ani pentru a ajunge in acest punct.

Cu toate acestea, tehnologia a evoluat extrem de repede, comparativ cu cei 300 000 de ani pentru a trece de la unelte de piatră la unelte de cupru, a durat doar 300 de ani pentru a trece de la primul motor cu aburi la starea noastră actuală de tehnologie.

De la sistemele bancare si  internet, până la telefoanele inteligente și computerele cuantice, putem spune că suntem foarte avansați din punct de vedere tehnologic, dar la o scară cosmică nu suntem nici măcar aproape de o civilizație de tip 1.

Dr. Nikolai Kardașev este un astrofizician și doctor în științe fizice și matematice din Rusia.

În 1963, el a venit cu o scară care măsura nivelul tehnologic al civilizatiilor avansate.Scara a fost clasificată inițial în trei tipuri bazată pe cantitatea de energie și consum .

Tipul I ar putea să stocheze toată energia pe care o primea planeta sa de la stele.

Tipul II ar putea exploata toată energia de la steaua sa folosind teoria sferei disonice.

Tipul III ar putea controla energia din propria galaxie.

Da, probabil acum te gandesti ca estri intr-un film super SF si trebuie sa recunosc ca dreptate.

În prezent, suntem plasați la 0,004 pe scara respectiva, deoarece începem debea să folosim energia de la soarele nostru în locul combustibililor fosili. Dar cât de departe am putea să avansăm în următorii 1000 de ani?

Vom analiza catva tehnologii pe care le folosim si astazi: in comunicare, calatorie si in stocarea energiei.

Astăzi ne bazăm foarte mult pe internet pentru majoritatea comunicărilor noastre. Scrisorile scrise manual sunt înlocuite cu e-mail-uri, iar pachetele încep să fie livrate de drone.

Se estimează că în viitor, serviciul poștal va livra in principal bunuri, și nu va mai fi o modalitate de comunicare.

Există în prezent planuri în lucrările mai multor companii mari de a înlocui internetul terestru bazat pe o infrastructură wireless prin satelit care să furnizeze conectivitate pentru fiecare om de pe pământ la viteze mai mari de 1Gb / s.

În 1000 de ani, s-ar putea să avem o infrastructură orbitală similară, dar cu mult mai puțini sateliți și viteze de conectare mult mai rapide, în zona de 1Zb / s (Zettabyte pe secundă);

care este cu mult mai rapid. Același sistem prin satelit ar trebui să furnizeze conexiuni la peste 15 miliarde de oameni, toți așteptând o viteză de conectare de 1Zb / s.

Acest lucru este posibil, desigur, datorită puterii cuantice de calcul, care este estimată la 2’000’000 de ori mai rapidă decât cea a calculatoarelor electronice cuantice de 2000 disponibile astăzi.

De asemena ar putea exista un computer care este mai puternic decât toate supercomputerele din lume combinate.

Deci, trimiterea unui e-mail sau vizionarea streamerilor tai favoriti va avea loc cu un timp de întârziere de aproape zero, cu un ping mai mic de 0,0001ms.

Astăzi observam nașterea mașinii autonome, avioanele care pot ateriza fără pilot și noile propulsii experimentale, cum ar fi unitatea EM și unitatea de fuziune pentru călătoriile în spațiu.

Avionul a înlocuit navele maritime ca formă principală de călătorie în alte țări. Acum putem să urcăm într-un avion către cealaltă parte a lumii pentru o vacanță de cateva zile.

Într-o 1000 de ani, probabil vor exista asa zisele trenuri subterane foarte rapide, care pot atinge viteze de peste 1200 mph.

Autovehiculele autonome vor deveni un lucru obișnuit pentru călătorii.

Traficul acela care te scoate din sarite aproape ca nici nu va exista, deoarece partea mașinii din acest nou sistem va fi capabilă să detecteze dacă cineva este în pericol și să acționeze în consecință, prevenind rănirea.

În prezent, ne bazăm foarte mult pe baterii pentru a stoca toată puterea noastră, de la hidrocentrale, până la energie nucleară, eoliana si solara. Toată energia este transferată la o baterie.

Aceste baterii sunt uriașe și ocupă cantități mari de spațiu. Odată cu dezvoltarea nanotuburilor de carbon, s-a descoperit că acestea sunt capabile să stocheze cantități uriașe de energie.

Deci, putem spune că într-o 1000 de ani, toate bateriile vor fi înlocuite cu cele fabricate din nanotuburi de carbon.

Imaginați-vă că smartphone-ul dvs. poate funcționa pe o durată de viață nelimitata, dacă bateria din interior a fost făcută din nanotuburi de carbon.

Până în anul 3018, este probabil ca toți combustibilii fosili să fie epuizați și trebuie să recurgem la energia regenerabilă în locul ei, aici vom face un mare pas până când vom deveni o civilizație de tip 1.

Dar dacă am avea ferme solare uriașe, am putea încălzi pământul, astfel încât aceiași sateliți folosiți pentru nevoile noastre de comunicare ar putea acționa ca o fermă de energie solară, care poate transmite energia statiilor de pe Terra.

Astăzi computerele consumă mult mai puțină energie fata de cele pe care le-am făcut acum 50 de ani, deci poate intr-o, 1000 de ani, consumul de energie al acestor dispozitive va fi mult mai puțin și, de asemenea, mai eficient.

Tot ce am spus pe aici sunt doar niste teorii. Nu vom sti ce ne va rezerva viitorul pentru ca este absolut imprevizibil. Din pacate tot nu se va inventa un tratament pentru prostia umana.

4 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
25 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
25 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %
Next Post

Uniunea Europeană se mareste, Romania o sustine

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, sâmbătă la Sofia, omologului din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić, că pe perioada preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România va susţine aderarea ţării sale la UE, […]