Cum s-a FORMAT CHINA? ( CHINA ANTICA)

Joker
Read Time15 Minute, 9 Second

Republica Populară Chineză este o țară din Asia de este,

Fiind cunoscută și ca Orientul Îndepărtat, cele mai vechi atestări ale omului fiind mai vechi de un milion de ani, și îi aparțin lui homo-erectus.

Primele sate apar în neolitic, iar cea mai veche cultură neolitică este cultura peiligang, denumită după satul în care a fost descoperit în 1977 un sit atribuit ei.

A trăit din 7000 până în 5000 î.e.n. în centrul Chinei, mai exact pe teritoriul actual al provinciei Henan.

Peligangienii au practicat agricultura sub forma cultivării meiului și a creșterii porcilor, bovinelor și păsărilor.

Acestia au vânat cerbi și mistreți și au pescuit crapi în râul din apropiere, folosind plase fabricate din fibre de cânepă.

Deasemnea, cultura este una dintre cele mai vechi de pe teritoriul Chinei, ce practica olăritul.

Peiligangienii aveau în mod obișnuit zone rezidențiale și cimitire, ca majoritatea culturilor neolitice.

În apropiere de Râul Galben, cultura jiahu și-a dus traiul. Mai exact, a trăit cu râul Ni la nord, și cu râul Sha la sud.

De la jiahueni, ne-au rămas flaute din os și cea mai veche scriere cunoscută în prezent, mai veche decât cuneiformele sumeriene, scrierea dunărească și așa mai departe.

Scrierea e formată din 16 glife, gravate în carapace de broaște țestoase și în oase.

După părerea mea cultura jiahu e aceeași cu cultura peiligang, jiahu fiind puțin îndepărtată de majoritatea așezărilor peiligangiene.

După neolitic, începe Epoca Bronzului, termenul de dinastie reprezintand o succesiune de suverani din aceeași familie.

Odată cu aceasta apare prima dinastie chineză:

Dinastia Xia. este o dinastie semilegendară care a durat din secolul al XXI -lea î.e.n. până în secolul al XVI -lea î.e.n. avnad 17 conducători, dintre care primul, Marele Yu.

În perioadă asta apar vasele de bronz, turnate, care imitau diverse forme animaliere, unele dintre ele fiind chiar ornamentate.

Puterea de guvernare se transmitea prin abdicarea conducătorului și nu pe principiul ereditar, organizarea statală fiind aceeași ca în neolitic:

siturile pe movile, localități grupate laolaltă, clanuri. Principala preocupare era agricultura.

Dinastia Shang a fost prima dinastie imperială a Imperiului Chinez care a condus regiunea din nord-estul Chinei actuale, în valea Fluviului Galben.

Conform cronologiei tradiționale, bazate pe calculele lui Liu Xin, Dinastia Shang a condus China între 1766 î.e.n. și 1122, iar conform cronologiei mai scurte, bazate pe Analele din Bambus, perioada a fost între 1556 și 1046 î.e.n..

În timpul primei jumătăți a perioadei Shang care a durat aproape 600 de ani, capitala dinastiei a cunoscut mai multe mutări.

Ultima a fost Yin, în apropiere de provincia Henan.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Dinastia Zhou a durat mai mult decât orice altă dinastie din istoria Chinei (789 de ani), deși controlul efectiv politic și militar a Chinei de către dinastie a durat doar în timpul Zhou de Vest.

Pe perioada acestei dinastii, a fost introdusă prelucrarea fierului în China, în timp ce această parte a istoriei chineze este cunoscută ca apogeul lucrului în bronz.

Dinastia, de asemenea, a durat din perioada în care limba scrisă a evoluat de la etapa veche așa cum se vede din inscripțiile pe bronz din Zhou de Vest.

În intervalul acestei perioade a trăit Confucius, un filozof chinez care a pus bazele unor doctrine religioase și administrative care au avut o mare importanță în evoluția Chinei și a celorlalte zone din Asia de Est.

Unificarea Chinei în 221 î.d.Hr. sub Primul împărat Qin Shi Huangdi a marcat începuturile Chinei imperiale, o perioadă care a durat până la căderea dinastiei Qing în 1912.

Primele monezi de bronz erau turnate în niște forme neobișnuite, iar Primul Împărat a introdus un sistem standard al mondelor în întreaga China.

Qin Shi Huangdi a standardizat, de asemnea, greutațile și unitățile de măsură.

Ele includeau cupe de bronz și de teracotă folosite pentru măsurarea lichidelor și a grânelor, a greutăților de bronz și de fier care balansau cântarul.

Familia Qin este cea mai cunoscută datorita impresionantei armate de teracotă, care îl însoțește în viața sa de apoi pe Qin Shi Huangdi.

Dinastia Han a condus între 206 î.e.n. și 220 în e.n.

În timpul acestui concept în China au pătruns primii misionari budiști prin intermediul relațiilor comerciale cu Imperiul Gupta din India.

Sinogramele chinezești au evoluat în ceea ce sunt azi, iar pe tot parcursul acestei dinastii, oamenii erau trimiși la săpat canale, pentru a realiza o legătura între orașe.

Aceste constrocutii navigabile din interiorul Chinei au ușurat foarte mult comerțul și repartizarea alimentelor în timpul perioadelor de foamete.

„Cele Trei Regate” constituie o perioadă din istoria Chinei antice, cuprinsă între 220 și 265, reprezentată de 3 state chineze războinice, formate după stingerea dinastiei Han.

Cao Cao și-a numit fiul pe tronul regatului Wei, care controla China de Nord.

Regatul Shu-Han a fost fondat în actuala regiune Sichuan de către Liu Bei și de către consilierul acestuia, Zhuge Liang iar regatul Wu se afla în sud, având capitala la Nanjing.

Până în 280, toate cele 3 regate au fost încorporate de dinastia Jin, artele a evoluand extrem de mult, mai ales prelucrarea ceramicii și a jadului.

Dinastia Sui a condus între 589 și 618, În timpul aceste  avand loc campani militare împotriva regatului coreean Goguryeoș

care s-a încheiat cu înfrângerea Chinei și cu o revoltă condusă de Li Yuan care a distrus definitiv dinastia Sui și a înlocuit-o cu familia Tang, reprezentata de  perioada de apogeu a civilizației chineze.

Toleranța religioasă de care a dat dovadă această dinastie, a cărei reprezentant a fost Taizong, a permis răspândirea doctrinelor budiste, precum și a zoroastrismului, a maniheismului și a misionarilor creștini nestorieni.

În această perioadă viața culturală trece pirnt- un puternic impuls,  pe care China îl transmite și Japoniei. A fost epoca de aur a poeziei, în care au trăit cei mai mari poeți ai Chinei:

Li Taibo, Du Fu și în care au apărut marile școli de pictură.

Perioada‚ Cinci Dinastii si 10 Regate a avut parte de răsturnări politice in sec al X-lea pentru China Imperială.

Cinci state s-au succedat în zona centrală a Chinei în timp ce mai mult de o duzină de state concurente au apărut în alte parți dar în principal în partea de sud a

Familia Song a condus din 960 până în 1279, unde au fost emiși primii bani adevărați de hârtie din istoria lumii de către un guvern național.

Deasemnea a fost înființată prima flotă maritimă militară permanentă a Chinei, s-a folosit pentru prima dată praful de pușcă si s-a determinat tot pentru prima data nordul geografic cu ajutorul busolei.

dinastie mongolă care a domnit între 1279 și 1368 în China.

Dinastia mongola Yuan  a fost proclamată în anul 1279 de Kublai nepotul lui Ginghis Han, proclamare care a avut loc după înfrângerea dinasiei Song și capitularea orașului Hangzhou, azi capitala provinciei Zhejiang.

Dinastia mongolă a fost numai formal recunoscută, fiind continuate conflictele cu mongolii din stepă, sau Hoarda de Aur.

Imperiul Marelui Ming, a guvernat timp de 276 ani, din 1368 până în 1644, ca urmare a prăbușirii dinastiei mongole Yuan despre care am vorbit mai înainte.

Familia este descrisă de istorici ca fiind

„una dintre cele mai mari epoci de guvernare ordonată și stabilitate socială din istoria omenirii”

fiind ultima dinastie din China condusă de către etnicii chinezi Han.

Deși capitala primară, de la Beijing, a căzut în 1644, datorita unei revolte, regimurile loiale tronului Ming, numite colectiv Ming de Sud au supraviețuit până în 1662.

Si in sfarsit ajungem si la ultima dinaste, deoarece probabil vati plictisit sa mai auziti acest cuvant, Marele Qing care a guvernat  intre anii 1644 și 1912 cu o restaurare scurtă și eșuată în 1917.

Ea a fost precedată de Dinastia Ming și urmată de Republica China.

Imperiul multi-cultural Qing a durat aproape trei secole și a format baza teritorială pentru națiunea chineză modernă.

La 1 ianuarie 1912, Republica Chineză a fost înființată, iar, liderul partidului Kuomintang, a fost proclamat președinte provizoriu.

Cu toate acestea, președinția i-a fost cedată ulterior lui Yuan Shikai, un fost general Qing, care, în 1915, s-a auto-proclamat împărat al Chinei.

Iar in final, trebuie sa ajungem si la la Republica Populară Chineză.

În 1949, Partidul Comunist controla cea mai mare parte a Chinei continentale.

Pe data de 1 octombrie 1949, președintele Partidului Comunist Mao Zedong a proclamat crearea Republicii Populare Chineze.

Chiar dacă Mao a crăpat demult, China încă se mai declară o republică populară.

Față de vremurile în care Zedong era la putere, acum comunismul e mult mai liniștit, si chiar poti avea parte de un trai foarte bun si rigid.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

10 POVESTI DESPRE DONALD TRUMP

Donald Trump este cea mai controversata figura politica din lume, Fiind al 45-lea presedinte american dupa Barack Obama. Desi el isi doreste sa para un om extrem de dur si […]