Cum convingi un TERORIST sa se predea?

Joker
Read Time8 Minute, 42 Second

Cu siguranta

te-ai intrebat cum de autoritatile speciale reusesc sa-i faca pe teroristi, jefuitori, criminali si asa mai departe sa renunte la ideile lor macabre si sa le ofere libertate ostaticilor.

Ei bine acesti oameni se numesc Negociatori, iar job-ul lor consta in salvarea unor persoane nevinovate din mainile unor tipi rai.

Daca te uti la filme si seriale de actiune, cred ca stii despre ce vorbesc.

Acesti oameni sunt foarte bine pregatiti psihologic, iar astazi am sa va arat niste trucuri psiholgice pe care le folosesc negociatorii in salvarea ostaticilor.

Si incepem cu: adresarea intrebarilor deschise.

In momentul in care vrei sa-l faci pe terorist sa se predea, trebuie sa il deschizi. Mintea oamenilor este precum o carte inchisa cu un lacat.

Ai nevoie de cheie pentru a deschide cartea. Iar aici vine pareta intersanta: cum o obtii.

O întrebare buna ar fi: Cum de ati ajuns la toate aceste lucruri? Sau De ce ati facut acest lucru?.:

„Aceasta intrebare nu poate fi judecata,  prezintă interes și poate aducemai multe informatii despre situatia omului respectiv. Oamenii devin mult mai constienti cand ii faci sa vorbeasca despre probleme lor.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Ii faci sa se simta mai confortabili in discutia puratatcu tine, ii faci sa se simte mai apropiati de tine.

De exemplu sa presupunem ca are loc un jaf armat si exista 10 ostatici. Tu il intrebi pe kefuitor de ce a ajuns sa faca acest lucru. Iar daca el ajunge la raspunsuri precum:

O duc greu cu banii, mama mea este bolnava sau anturajul mi-a zis sa fac asta, atunci bravo esti pe drumul cel bun.

Cu cat il faci pe om sa zica adevarul cu atat acesta se va simti mai degajat si comfortabil. Ideea e foarte simpla, trebuie sa-l faci pe om sa se simta bine cand vorbeste cu tine.

Niciodata sa nu pui intrebari precum:  „Ai o armă? Sau câte gloanțe aveți?

Deoarece il fortezi in a raspunde cu un singur cuvânt, iar asta  dă impresia că negociatorul este mai interesat de arme decât de om și transmite  un sentiment de urgență si de frica, iar asta il va face pe jefuitor mult mai tensionat.

O a doiua tehnica psihologica ar fi: pauzele eficiente.

Tacerea este cu adevarat puternică. Folositi-o pentru a încuraja pe cineva să continue să vorbească deoarece asa oamenii devin mai emotionali.

De exemplu iesi cu o tipa in oras.

Te-ai saturat sa vorbesti doar tu si vrei sa vezi ce mai are si ea de spus.

Ce e de facut in aceasta situattie. Pai e foaerte simplu: nu mai scoti nici un cuvant. Iti garantez ca si ea va incepe sa-ti adreseze intrebari si sa vorbeasca. Asta se intampla si in cazul unei negocieri.

Daca tu ai reusit sa te afirmi cel ami mult intr-o discutie, cealalta persoana din punct de vedere psihologic se va simti obligata sa puan intrebari sau pur si simplu sa vorbeasca mai mult.

In cele din urmă, chiar și cei mai duri teroristi sau jefuitori vor găsi dificultăți în susținerea unui argument unilateral și vor reveni din nou la un dialog semnificativ cu negociatorii.

Astfel, rămânând tăcuți la momentele potrivite, negociatorii pot să avanseze procesul general de negociere.

De asemenea incearca sa folosesti stimulenți minimali. Ce ar trebui sa insemne asta?

In momentul in care vorbesti cu o persoana incearca sa-i oferi un Feedback deoarece aceasta va observa ca discutia purtata ti-a starnit interesul sau pur si simplu va observa ca esti atent.

Exemple de stimulenti minimali ar fi: Am inteles, Aha, ai Dreptate, continua, si asa mai departe.

Chiar și expresiile relativ simple, cum ar fi „da”, „OK” sau „obsrv”, transmit în mod eficient că un negociator acordă atenție subiectului. Aceste răspunsuri vor încuraja teroristul să continue să vorbească și să renunțe treptat la control.

Un alt lucru important este: oglindirea.

Repetarea frazei sau a ultimului cuvant pe care persoana respectiva a spus-o demonstreaza ca sunteti angajat in discutie. Sa-ti dau un exemplu:

Jefutiroul poate declara, „Sunt foarte bolnav si ma simt obosit . Iar negociatorul poate continua astfel: Deci, sunteti foarte bolnav si obosit.

Care e scopula cestei oglindiri. In mod subtil il faci pe jefuitor sa deschida si mai mult sdubiectul respectiv.

Iar una dintre cele mai importante  tehnici de negocierea ar fi: etichetarea emotionala.

Aratale ca simti si te intereseaza ceea ce transmit ei. Cu siguranta acei infractori ar putea fi dea dreptul nebuni, dar nu conteaza asta. Trebuie sa le demonstrezi ca ii intelegi indiferent de starea pe care ti-o ofera.

Un exemplu bun de etichetare emoționala ar fi  urmatoarea „Suna destul de rău. Nu e corect!”, deoarece intr-un astfel de moment cel mai important lucru este sa nu0i judeci onetru faptele lor.

Negociaatorii niciodata nu il for face pe un terorist sa se sikmta altfel. Nu folosi expresii de genul: Nu ar  trebui sa te simti asa. Nu merita efortul..

” Intr-un astfel de moment tu il  judeci. Teoretic ii spui infractorului cum sa nu se simta. Incearca se simti sentimentele tiopului respespectiv deoarece asa afli cine este…

1 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Cum va arata TEHNOLOGIA peste 1000 de ani?

Astazi tehnologia este indispensabila in viata oamenilor. Comunicarea se bazeaza pe tehnologie, medicina, hrana, deplasarea… cu alte cuvinte daca privim atent, suntem inconjurati de terhnologie din toate partile fara ca […]