Ce se intampla daca ”tragi” COCAINA?

Joker
Read Time5 Minute, 46 Second

Cocaina este un alcaloid tropanic cristalin,

Care se obtine din frunzele arbustului de coca, de obicei amestecata cu kerosen și carbonat de calciu, sodiu sau potasiu.

Este un stupefiant cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, fiind unul dintre cele mai răspândite droguri care produc dependența consumatorului.

In timpuri stravechi, populatia nativa a Americii de Sud folosea coca in scopuri religioase si medicale, pentru a combate oboseala, foamea si a spori rezistenta.

Conchistadorii spanioli au interzis coca la inceput, dar apoi au observat ca populatia nativa nu dadea randament la muncile de agricultura si in minele de aur fara a o consuma, asa ca au inceput sa o distribuie muncitorilor de 3-4 ori pe zi.

Spaniolii au adus cocaina in Europa, unde aceasta a fost folosita doar ocazional pana in secolul XIX.

Ingredientul activ din planta de coca a fost identificat in anul 1859, iar Sigmund Freud a realizat experimente cu cocaina in ultima parte a secolului XIX.

Apoi, doctorii au inceput sa o prescrie ca antidot pentru dependenta de morfina, dar unii pacienti deveneau dependenti de ambele substante.

Drogul are un efect stimulent  puternic asupra sistemului nervos central, deoarece creste nivelul de dopamina din creier, dopamina controland starea de placere din creier.

Cocaina are efect imediat asupra intregului corp.

Actioneaza ca anestezic local si ca stimulent puternic pentru creier, deoarece mimeaza cresterea nivelului de adrenalina, care este generata ca raspuns natural al corpului la situatii de stres.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Folosita in cantitati mici, il face pe consumator sa se simta euforic, plin de energie, vorbaret si cu simturile ascutite (vaz, auz, atingeri).

Cocaina reduce temporar nevoia de a dormi si de a se hrani.

Folosita in mod regulat, aceasta provoaca schimbari majore in creier, mai ales in sistemul responsabil de satisfactie, ceea ce duce la dependenta.

Printre efectele fizice pe termen scurt ale abuzului de cocaina se numara: vase de sange contractate, pupile dilatate, cresterea temperaturii corporale, a pulsului si a tensiunii.

Consumatorii inraiti pot suferi de ”psihoza cocainei”, cu efecte cum ar fi paranoia, confuzie, depresie, halucinatii.

Persoanele dependente de cocaina isi pot pierde simtul ratiunii (nu se mai poate discuta cu ei), devin violente,  sufera de tremuraturi si contractii musculare.

Folosirea cocainei creaza impresia cresterii performantei (la scoala sau la serviciu), urmata de scaderea drastica a acesteia.

Dependenta poate fi foarte scumpa si poate astfel incita la comiterea de ilegalitati pentru procurarea de bani care sa sustina dependenta, provocand un dezechilibru manor in relatia cu prietenii si familia.

Abuzul de cocaina poate provoca dureri de cap si greturi, scazand

apetitul, de aceea consumatorii cronici se expun si riscului malnutritiei. In plus, pot aparea atacuri de cord si accidente vasculare, ce pot cauza moartea imediata.

Efectele resimtite dupa consum pot varia in functie de modul de administrare a cocainei.

Prizarea acesteia duce la pierderea simtului olfactiv, sangerari nazale, probleme cu inghititul, raguseala, un nas care curge in permanenta.

Injectarea cocainei poate declansa reactii alergice severe, pe langa riscul crescut de a contracta SIDA, hepatita C si alte boli cu transmitere prin sange.

Sevrajul de la cocaina se manifesta prin anxietate, depresie, iritabilitate, oboseala cronica, paranoia, resimtindu-se o nevoie incontrolabila de a consuma din nou.

Este posibila instalarea unui comportament compulsiv si repetitiv, cum ar fi repetarea la nesfarsit a unor miscari ciudate.

Pot aparea si depresia severa, delirium si sindromul psihozei paranoide toxice.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Legea vaccinarii obligatorii, aprobata

Statul roman organizează si finantează Activitati de vaccinare in Romania asigura totodata, ca vaccinurile sunt sigure si eficiente, fiind autorizate intr-un mod corespunzator, asa cum spune la lege, se precizeaza in proiectul […]