Ce s-a intamplat la Cernobîl?

Joker
Read Time9 Minute, 11 Second

Explozia unei centrale nucleare

de la Cernobal, Ucraina, din 26 aprilie 1986 a fost prima de acest fel.

Spre deosebire de incidentul de la Three Mile Island din 1979, explozia si eliberarea de radiatii au fost dificil de stapanit, acestea extinzandu-se pe o arie insemnata, cu o viteza mare.

Dintr-o data, un nou tip de dezastru era posibil; bombele nucleare nu mai erau singurul dezastru nuclear de luat in seama.

La o scara mare, se crede ca reactorul de la Cernobal a explodat, eliberand radiatii in comunitatile din apropiere.

Apoi, zona a fost evacuata, iar extinderea cancerului a fost atent monitorizata.

Dar ce s-a intamplat, de fapt, in acea zi din anul 1986 si ce implicatii are asupra lumii si a industriei energiei nucleare?

Explozia reactorului 4 de la Cernobal a fost posibila din doua motive: constructia defectuoasa a reactorului de catre Uniunea Sovietica si erorile umane ale lucratorilor centralei.

Indiferent care factor a influentat mai mult explozia, amandoua au avut un impact major asupra constructiei reactorului si per total, desfasurarii in siguranta a activitatii.

Reactorul care a explodat era utilizat pentru fierberea apei, echipat cu un moderator de grafit.

Acesta este unul dintre cei mai instabili moderatori folositi vreodata. La acel moment, cladirea care gazduia reactorul avea un acoperis industrial standard.

Ceea ce este important de zis este ca explozia a fost canalizata prin acoperis.

Articolul continua dupa recomandari (p)

In ziua exploziei, un grup de operatori se pregateau sa testeze centrala, incercand sa afle cat timp turbinele s-ar invarti si ar alimenta cu energie tevile principale dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica.

Pentru ca testul sa functioneze fara punerea in functiune a sistemului de racire

– care ar opri efectiv orice reactie prezenta atunci – lucratorii au oprit sistemul aditional de racire a miezului.

Apoi, acestia au calculat gresit nivelul corect de energie introdus in calculatorul reactoarelor.

Combinat cu faptul ca manetele de inchidere au fost trase prea mult, acestea nu s-au putut intoarce suficient de repede pentru a reprima cantitatea de energie care era produsa.

De asemenea, racitorul de grafit are o proprietate care a amplificat cresterea brusca a caldurii si energiei.

Presiunea aburului produs ca rezultat, a spulberat acoperisul cladirii, eliminand resturi si materiale radioactive in atmosfera si la reactoarele adiacente.

Ca urmare a exploziei, radiatiile au ramas in atmosfera aprox 10 zile, cu depuneri masive in alte parti din Ucraina, Belarus si Rusia.

Acestea au fost detectate in concentratii variate in alte tari vecine, cum ar fi Polonia, si au ajuns chiar si in Vestul Europei, in doze mici.

Rapoartele au aratat ca 2 muncitori au murit in timpul exploziei, in timp ce alti 28 au murit in lunile urmatoare din cauza bolilor cauzate de radiatii.

Cel putin 19 oameni care aveau legaturi cu evenimentul au mai murit intre anii 1987 si 2004, dar nu e clar daca aceste morti au survenit din cauza bolilor cauzate de radiatii.

Au avut loc evacuari masive, cu un numar de 116 mii de oameni evacuati imediat dupa accident, iar alti 220 de mii au fost evacuati in urmatorii ani, pe masura ce zona contaminata s-a extins.

Principala ingrijorare de dupa explozie a fost cancerul de tiroida de la iodul radioactiv. Acesta a aparut adesea pe masura ce oamenii au baut lapte de la vacile contaminate, un fapt necunoscut atunci.

Preocuparile si perceptiile la acea vreme au condus, de asemenea, la neincrederea in informatiile oficiale si in acelasi timp, asocierea gresita a problemelor de sanatate aparute in urmatorii ani cu expunerea la radiatii.

Pana in 2020, Europa va fi 75% dependenta de gazul si petrolul Rusiei. Imaginati-va ce bine suna asta pentru Kremlin.

Greii Rusiei cu greu pot sa creada ce noroc au cand afla ca Europa nu mai indrazneste sa construiasca mai multe centrale nucleare. Toata asta suna prea bine pentru a nu fi luata in seama.

In 1985, un locotenent KGB a prezis ca politica lui Mihail Gorbaciov va duce la „cel mai grav accident al secolului”, colapsul puterii sovietice in Europa.

A gasit Moscova o modalitate inteligenta de a-i speria pe vest-europeni si de a ne impiedica sa mai construim noi centrale nucleare?

A fost incidentul de la Cernobal doar obisnuita superficialitate a sovieticilor?

Inca 20 de ani si nu asa de tanarul Vladimir Putin si Mama Rusie vor avea degetul de fier pe stocurile de energie ale Europei. Tarile la Vest de raul Elba au fost intotdeauna fidele Rusiei, si intimidante pe partea de Est.

Acum, trei tari baltice si Polonia construiesc noi centrale nucleare pentru a inlocui centrala Ignalina din Lituania, care contine cele mai mari doua reactoare operationale din lume.

Acest proiect este un raspuns corespunzator la insulta asupra conductei de gaz ruso-germane si o noua afirmatie de libertate si independenta.

Exista cateva paradoxuri legate de energia nucleara si Europa.

De exemplu, Bulgaria, pentru a fi acceptata in UE, a trebuit sa isi inchida centrala nucleara Kozloduy. Dar ca sa supravietuiasca, ar trebui sa o redeschida, dupa ce tara e in siguranta in UE.

Suedia isi va pastra cele 12 centrale functionale pentru inca cel putin 40 de ani.

Finlanda deja construieste o a cincea centrala si intentioneaza sa lucreze pentru a sasea. Indiferent de incalzirea globala, iernile nordice raman la fel de reci.

Cancelarul german Angela Merkel si alti lideri europeni sunt in fata unei alegeri intre o noua dependenta de Rusia, nopti reci sau impartasirea de superstitii despre energia nucleara.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Ce s-a intamplat cu AVICII?

Vineri, celebrul DJ suedez.. Avicii a fost gasit mort in Oman la varsta de doar 28 de ani. Cauza oficiala a mortii nu a fost facuta publica, dar artistul a […]