Cat de PERICULOASA este COREEA DE NORD?

Joker
Read Time18 Minute, 36 Second

În timp ce

Americanii se pregatesc de sărbătorile de Craciun, Coreea de Nord a trecut la o altă etapă militară militară:

Primul său test de succes al unei rachete balistice intercontinentale.

Această rachetă, care ar putea fi teoretic înclinată cu o capcană nucleară, ar putea călători destul de departe incat sa loveasca si Alaska.

E destul de îngrijorător, dar criza Nord-Coreeană este chiar mai înspăimântătoare decât credeți.

Nu pentru că liderul suprem al țării, Kim Jong Un, în vârstă de 33 de ani, este total irațional – un „copil grasan”, așa cum l-a numit odată senatorul John McCain.

În schimb, regimul nord-coreean este destul de sarac si nesigur, atât de îngrijorat de supraviețuirea proprie, încât este dispus să meargă la o perioadă provocatoare periculoasă pentru a speria Statele Unite și Coreea de Sud.

Când combinați această nesiguranță cu natura opacă a regimului nord-coreean, aveți o situație in care ar putea incepe cu usurinta un conflict absolut, in cazul in care cei doi grasani nu se impaca.

Având în vedere numărul masiv de arme nucleare clasice și necunoscute din Coreea de Nord, conflictul din Peninsula Coreeană ar costa sute de mii, dacă nu milioane, vieți.

Asta nu înseamnă că războiul dintre SUA și Coreea de Nord este probabil, chiar și după noul test de rachetă.

Dimpotrivă, riscul unui conflict catastrofal este mult mai mare decât  oriunde altundeva în lume.

Mulți sunt preocupați de lupta cu ISIS și cu programul nuclear iranian.

Coreea de Nord are o atenție mult mai mică din partea publicului, dar este o amenințare literalmente existențială pentru doi dintre cei mai apropiați aliați ai Americii, Japonia și Coreea de Sud.

Și se pare, ca din pacate nu exista nici o solutie.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Pentru a înțelege de ce Coreea de Nord, este atât de instabilă, trebuie să începem cu ceva contraintuitiv:

Coreea de Nord este într-adevăr slaba.
Phenian-ul este una dintre cele mai sărace capitale din lume. PIB-ul său pe cap de locuitor este estimat la aproximativ 1.000 de dolar.

De asemenea, se confruntă cu o lipsă cronică de alimente și e medicamente, în funcție de ajutorul chinez pentru a satisface nevoile de bază ale cetățenilor săi.

Există un risc real ca regimul Kim Jong-un să se prăbușească sub ponderea propriului său management defectuos.

În timp ce armata Coreei de Nord este echipata cu aproximativ 1,2 milioane de soldați si utilizează tehnologia războiului rece, vecinii din Sud sunt echipați cu aparatura moderna de ultimă generație.

În plus, prezența a 23.500 de soldați americani în Coreea de Sud, pune pe ganduri Coreea de Nord deoarece asta înseamnă că orice război ar atrage superputerea mondială, deși cu potențiale victime americane

Confruntându-se cu pericole ale instabilității interne și ale atacului străin, Coreea de Nord a elaborat o strategie de supraviețuire care depinde (oarecum contraintuitiv) de provocarea Sudului și a Statelor Unite.

Nordul va face cu siguranta ceva pentru ai  înfuria pe dușmani, cum ar fi testarea unei rachete balistice intercontinentale sau bombardarea unei baze militare sud-coreene.

Acest comportament de limitare a presiunii este conceput pentru a arăta că regimul comunsit este dispus să escaladeze agresiv în eventualitatea oricărei acțiuni din partea Washingtonului  care amenință tara.

De asemenea, Kim Jong-un transmite mesaje oamenilor din Coreea de Nord cum ca ar fi în permanență amenințați de invazii străine și că trebuie să sprijine guvernul tpentru a supraviețui ca națiune.

Problema este că această strategie este inerent instabilă.

Există întotdeauna riscul ca una dintre aceste crize produse să scape de sub control, ducând la un conflict pe care nimeni nu-l dorește cu adevărat.

Acest lucru este deosebit de riscant, deoarece guvernul nord-coreean este profund izolat:

Washingtonul nu are genul de linie directă de comunicare cu Phenianul pe care la avut cu Uniunea Sovietică în timpul războiului rece.

Poate că administrația Trump răspunde prea agresiv la o provocare, determinând retorsiune nord-coreeană.

Poate că  Kim Jong-un crede că va fi invadat de Sud.

Poate Coreea de Sud ia prea in serios semnalele din Nord si crede ca va incepe un razboi, iar Sudul se gandeste cum sa-l asasineze pe liderul suprem.

Acest lucru nu este absolut ipotetic: Jeffrey Lewis, directorul Programului de nonproliferare din Asia de Est la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury și un expert nord-coreean, consideră că uciderea lui Kim este o opțiune reală pe care Coreea de Sud o analizează .

Există o mulțime de modalități în care lucrurile pot merge prost, toate acestea rezultând din nesiguranța fundamentală a regimului nord-coreean.

„Cel puțin în Coreea de Nord, totul este organizat în jurul temerii că vor fi invadați și că Kim Jong Un va ajunge ca Muammar Qaddafi în Libia sau Saddam Hussein în Irak”, a spus Lewis într-un interviu din aprilie.

Iată ce face ca acest lucru sa fie cu adevărat îngrijorător:

În timp ce Coreea de Nord se află într-o poziție slabă față de dușmanii săi, aceasta are în continuare o armată relativ puternică.

În timp ce Coreea de Sud și Statele Unite ar învinge Nordul in eventualitatea unui conflict, costul unui astfel de război ar fi incredibil de ridicat.

Nord-coreenii nu sunt proști:

ei știu că sunt depășiți militar de dușmanii lor.

Deci strategia lor în cazul unui război excesiv, în măsura în care analiștii din afară pot spune, este de a provoca dureri copleșitoare cât mai repede posibil:

Să bombardeze Coreea de Sud, Japonia și forțele americane pe care le pot găsi cu rachete și artileria până la punctul în care dușmanii lor mai puternici își pierd apetitul pentru un conflict prelungit.

Estimarile unui conflict care implica doar arsenalul non-nuclear al Coreei de Nord sunt greu de inteles.

Capitala Coreei de Sud, Seul, este o așa-numită „megacitate”, cu un număr de 25,6 milioane de locuitori care locuiesc în zona metropolitană mai mare.

Se întâmplă, de asemenea, să se afle în raza directă de ardere a mii de piese de artilerie nord-coreeană deja aliniate de-a lungul frontierei, cunoscută și sub numele de zona demilitarizată.

Aproximativ 70% din forțele terestre din Coreea de Nord se află la 90 de mile de granita, probabil pregătite să se deplaseze spre sud, la un moment dat.

Simulările unei lupte de artilerie pe scară largă între Coreea de Nord si cea de Sud produc rezultate destul de sumbre.

Un joc de război, convocat de Atlantic în 2005, a prezis că un atac nord-coreean va ucide 100.000 de persoane în Seul numai în primele zile.

Alții au estimat și mai mult.

Iată o statistică: o simulare sud-coreeană efectuată în 2004, înainte ca Nordul sa detina arme nucleare, a estimat că ar putea apărea până la 2 milioane de victime în primele 24 de ore.

Evident, numărul de morți ar fi exponențial mai mare dacă dictatura ar folosi oricare dintre armele sale nucleare.

Coreea de Nord ar putea să distrugă Tokyo, Seul sau alte orașe din cele două țări.

Nu este clar cât de multe arme nucleare are Kim Jong-un, deși estimările sugerează ca acesta are detine intre 10-16.

Știm că rachetele din nord au suficientă distanță pentru a ajunge la Tokyo .

Cele mai bune presupuneri sugerează că nord coreenii ar încerca să distrugă forțele americane în regiune, încercând să limiteze capacitatea Americii de a ajuta Coreea de Sud să lupte la sol pe Peninsula Coreeană.

Dar, de asemenea, Phenianul ar putea viza și centrele populației .

Totusi situatia se fa inrautati in timp. Corelarea Coreei de Nord cu tehnologia nucleară

– adică atât rachetele, cât și dispozitivele nucleare

– se îmbunătățește constant.

Cea de-a cincea încercare nucleară a țării, în 2016, este estimată a fi cu aproximativ 33% mai puternică decât bomba care a egalizat Hiroshima.

Dacă programul său de rachete va continua să fie neabsorbit, Coreea de Nord va reuși în cele din urmă să lovească întreaga Uniune.

Anterior, coreanul  a amenințat că va „șterge Manhattanul” în cazul unui conflict cu Statele Unite.

Prin urmare, de ce discuțiile despre Coreea de Nord din Washington au devenit asa de agresive.

America doreste să puna capăt dezvoltarea programului nuclear al Coreei de Nord înainte de a deveni o amenințare pentru patria americană, dar acum nu are o strategie clară pentru a face acest lucru.

Cea mai buna idee de pana acum a fost aceia de a determina China să preseze din punct de vedere economic Coreea de Nord.

În timp ce aceasta este izolată în mod excepțional din punct de vedere economic – SUA a sancționat practic Nordul cât de mult a putut, dar China rămâne linia de salvare economică a dictaturii coreene.

Însă până acum, chinezii nu au jucat dupa americani:

comerțul dintre China și Coreea de Nord a crescut în primul trimestru al anului 2017, permițând regimului Kim să continue să se împrăștie.

Guvernul american poate încerca să pedepsească China, prin  sancțiuni asupra băncilor chineze care fac afaceri cu Phenian, dar nu există nicio garanție că acest lucru va fi suficient pentru a determina China să își schimbe poziția.

Mai mult decât atât, orice acord ar duce doar la o amenințare la adresa patriei americane prin rachetele nord-coreene.

Nu există nicio șansă, prin care SUA ar putea să-l convinga pe Kim Jong-un sa renunțe la armele nucleare

– sau să pună capăt provocărilor care creează riscul de conflict.

Dacă nu există un acord, singura modalitate de a diminua amenințarea ar fi ca regimul să se prăbușească.

În timp ce aceasta este o posibilitate, pare destul de îndepărtată în acest moment.

Economia Coreei de Nord se dezvoltă rapid conform standardelor sale, ceea ce ar face ca o rebeliune populară să fie mai puțin probabilă.

Și nu există semne evidente ale unei răzvrătiri din partea elitei nord-coreene.

În plus, o prăbușire a regimului ar crea propriile provocări:  o gaura economica într-o țară sărăcăcioasă de zeci de milioane.

Aceasta este o problemă atât din punct de vedere umanitar, încât mulți dintre aceștia sunt deja înfometați.

Cum preveniți armele care au constituit arsenalul guvernului nord-coreean, atât nucleare, cât și convenționale, să nu cadă în mâinile greșite?

Concluzia este că situația din Coreea de Nord deține probabil cel mai mare risc de război nuclear de pe pământ.

Este o tara periculoasa din punct de vedere militar deoarece continua sa ameninte intreaga omenire.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Ce se intampla daca te EXPUI RADIATIILOR?

Va ganditi la faptul că Un lider mondial în lumea maniacală ar putea apasa în cele din urmă butonul roșu sau poate un terorist detoneaza un dispozitiv nuclear. Tu supraviețuiești […]