9 TARI care URASC RUSIA

Joker
Read Time16 Minute, 35 Second

In prezent, Rusia este probabil una dintre cele  mai urate tari din lume.

Indiferent ca vorbim despre istoria ei sau despre actualele decizii pe care le ia la nivel mondial, rusii incep sa devina din ce inc e mai discriminati.

Ei bine, astazi va prezint: 10 Tari care urasc Rusia.

  1. Polonia:

Potrivit unui sondaj realizat de BBC World Service din 2013, 19% dintre polonezi au privit pozitiv influența Rusiei, insa 49% au reprezentat o viziune negativă.

Animozitatea reciprocă dintre Polonia și Rusia are o istorie îndelungată, cu ciocniri militare urmărite încă din vremea Rusiei din Kieveane.

Din Evul Mediu târziu, Regatul Poloniei s-a aliat cu Marele Ducat al Lituaniei, care s-a luptat cu Marele Ducat al Moscoviei.

De-a lungul secolelor, au existat mai multe războaie polonezo-ruse, Polonia ocupând o dată Moscova și mai târziu, rușii au inceput  sa controleze  o mare parte a Poloniei în secolul al XIX-lea și în secolul XX.

Sentimentele moderne anti-ruse din Polonia sunt cauzate de nemulțumirile trecutului.

Cea mai controversată problemă este masacrarea a 22.000 de ofițeri, preoți și intelectuali polonezi în Pădurea Katyn în 1940 și deportarea a circa 250.000 de civili polonezi;

în special a soldaților, în Siberia și Kazahstan, unde aproximativ 100.000 au murit, guvernul rus recunoscand  oficial aceste adevaruri crunte si cerandusi scuze pentru atrocitate.

Jakub Boratyński, directorul programelor internaționale de la fundația independentă poloneză, a declarat în 2005 că sentimentele anti-ruse au scăzut substanțial după ce Polonia s-a alăturat UE și că polonezii se simt mai siguri decât înainte;

dar a recunoscut că mulți oameni din Polonia continuă să se uite în mod suspicios la mișcările rusești de politică externă și se tem că Rusia încearcă să

„recreeze un imperiu într-o altă formă”.

Articolul continua dupa recomandari (p)
  1. Croatia:

Sentimentul anti-rus din Croația a fost istoric scăzut din cauza unei conexiuni comune, cum ar fi patrimoniul slavic și sprijinul Rusiei pentru independența croată.

Cu toate acestea, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a avut loc o campanie serioasă împotriva creștinismului ortodox creat de grupul croat catolic care viza sârbii, deoarece creștinismul ortodox este, de asemenea, principala religie a Rusiei.

Acesta a fost motivul pentru care Rusia și Croația au trecut în diferite părți atât în timpul războaielor mondiale, cât și în timpul războiului iugoslav.

Sprijinul Rusiei pentru Serbia si aderarea Croației la Uniunea Europeană, au condus la divizarea politica dintre Croația și Rusia.

Există chiar și o operațiune de informații rusești în Croația, care i-a făcut pe oameni să creadă că Rusia folosește Croația pentru aspirațiile sale politice.

  1. Noua Zeelanda:

Russofobia față de Imperiul Rus nu a avut rădăcini în aceasta tara, dar a fost alimentată de atitudinea imperiului britanic, într-un moment în care Noua Zeelandă era încă o colonie britanică.

A fost agravată de lipsa de informații despre Rusia și de contactele cu aceasta din cauza distanței reciproce.

Diverse războaie care au implicat Imperiul Rus au alimentat „sperietura rusească”.

Atitudinea negativă suplimentară a fost adusă de imigrația evreiască după pogromurile antievreiești din Imperiul Rus.

Această imigrație a fost oprită ca rezultat combinat al rusofobiei și antisemitismului.

În 1916, în țară erau 1242 de coloniști de origine rusă, inclusiv 169 de evrei.

În timpul primului război mondial, Russophobia a fost înlocuită temporar de germanofobie din motive evidente;

totuși, la scurt timp după Revoluția Rusă din 1917, teama de marxism și bolșevism a reînviat Russophobia sub forma „Scarei Roșii”.

În special, rușii locali nu aveau probleme cu aceste lucruri.

Până la sfârșitul anilor 1920 pragmatismul a moderat rusofobia în cercurile oficiale, în special în timpul Marii Depresiuni.

Viziunile simpatice au fost propagate de vizitatorii Uniunii Sovietice,  impresionați de propaganda sovietică.

  1. Romania:

Sentimentul anti-rus datează de la conflictul dintre imperiile ruse și otomane din secolele 18 și începutul secolului al XIX-lea și cedarea unei părți din principatul Moldovei în Rusia de către Imperiul Otoman în 1812.

Anexarea Basarabiei si a Bucovinei de nord  de catre Uniunea Sovietica a constituit aparitia unui sentiment de ura fata de rusi.

De asemenea politicile de purificare etnică, rusificarea și deportările care au avut loc în aceste teritorii împotriva românilor etnici au  creat neplaceri politice intre Romania si Rusia.

În urma celui de-al doilea război mondial, România, un aliat al Germaniei naziste, a fost ocupată de forțele sovietice.

Stăpânirea sovietică asupra economiei românești s-a manifestat prin așa-numitele „Sovrom”, care impune o taxă economică extraordinară, aparent, ca reparații în timp de razboi.

  1. Indonezia:

În epoca sovietică, sentimentele anti-ruse sunt cunoscute ca fiind comune în Indonezia în timpul președintelui Suharto (mai bine cunoscut sub numele de „Era Noului Ordin”);

datorită politicii anticomuniste a țării și stigmatizării comunismului, care sunt notabile semnul distinctiv al regimului Suharto.

Acest lucru este în contrast cu relațiile anterioare dintre Indonezia și Uniunea Sovietică, care au dezvoltat deja legături amicale sub președinția lui Sukarno.

După destrămarea URSS la începutul anilor 1990, Indonezia a început să-și restabilească relațiile mai strânse cu Rusia.

În acest timp, sentimentul scade treptat,  dar inca se manifesta accentuat la o parte din indonezieni.

  1. Finlanda:

În Finlanda, sentimentul anti-rus a fost studiat începând cu anii ’70. Istoria are două teorii principale.

Una dintre ele susține că finlandezii și rușii au fost dusmani de-a lungul istoriei.

Poziția este considerată a fi fost dominată cel puțin în anii 1700 de zilele de la Mânia Mare, când rușii „au ocupat Finlanda și i-au violat”.

Acest punct de vedere presupune în mare măsură că, de-a lungul secolelor, „Rusia este un ucigaș violent, iar Finlanda este o victimă nevinovată.

În anii 1920 și 1930 această propagandă anti-rusă și anti-comunista a avut un teren fertil.

Acțiunile rusești nereușite de a pune capăt autonomiei finlandeze și unicității culturale au contribuit în mare măsură la sentimentele anti-ruse din Finlanda.

Pactul Hitler-Stalin, care a acordat Finlanda Uniunii Sovietice si a urmat atacul rusilor împotriva Finlandei în timpul războiului de iarnă și anexării sovietice a unor părți mari din Finlanda.

Acest lucru a cauzat victime mari în rândul finlandezilor și 11% din totalul populației a trebuit să-și părăsească casele, provocând ulterior o mare amărăciune…

  1. Statele Unite Ale Americii:

În anii Războiului Rece, a existat o confuzie frecventă a termenilor „ruși” si „comuniști” sau „sovietici”;

în 1973, un grup de imigranți ruși din SUA a întemeiat Congresul americanilor ruși cu scopul de a face o distincție clară între identitatea națională a Rusiei și ideologia sovietică;

și au împiedicat formarea unui sentiment anti-rus pe baza anti-comunismului occidental.

Membrii Congresului văd confluziile în sine ca o rusofobie, deoarece rușii au fost prima națiune din istoria lumii care a fost asuprită de un regim comunist

Conform unui sondaj din 2013, 59% dintre americani au avut o viziune negativă asupra Rusiei, 23% au avut un aviz favorabil și 18% au fost incerte.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare din California, atitudinile negative față de Rusia în Statele Unite au crescut de la 43% la 72% în perioada 2013-2014.

Evenimente recente, cum ar fi proiectul de lege anti-Magnitsky, bombardamentele maratonului din Boston acțiunile Rusiei după criza ucraineană;

Războiul Civil sirian, acuzațiile de amestec rusesc în alegerile din 2016 ale Statelor Unite și acuzațiile de coluziune între campania prezidențială a lui Donald Trump și Rusia sunt motivele provocarii unei impresii negative asupra Rusiei în Statele Unite.

  1. Ucraina:

Într-un sondaj de opinie deținut de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în mai 2009 în Ucraina, 96% dintre respondenți au fost pozitivi cu privire la ruși ca etnie, 93% respectau Federația Rusă și 76% respectau instituția rusă.

Într-un sondaj de opinie deținut de Levada Center în Rusia în iunie 2009, 75% dintre respondenți au respectat ucrainenii ca etnie, dar 55% au fost negativi în privința Ucrainei ca stat.

Potrivit statisticilor publicate la 21 octombrie 2010 de către Institutul de Sociologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, atitudinile pozitive față de ruși au scăzut din 1994.

Totusi sa nu uitam de anexarea Crimei din 2014 si a implicatiilor militare ruse in Ucraina.

Acest lucru a stârnit multe controverse și este considerat de către UE, G7, NATO si ONU drept o anexare ilegal;

care a început ca urmare a intervenției Rusiei în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, diviziuni administrative ale Ucrainei, și după ce autoritățile locale nerecunoscute și-au declarat independența față de Ucraina și au organizat un referendu;

sub ocupație militară rusă, referendum nerecunoscut și considerat ilegal de guvernul de la Kiev și de comunitatea internațională,

  1. Georgia:

Conform unui sondaj din 2012, 35% dintre georgieni percep Rusia drept cel mai mare dușman al Georgiei, în timp ce procentul a fost semnificativ mai mare în 2011, la 51%.

Într-un alt  sondaj din februarie 2013, 63% dintre georgieni au declarat că Rusia este cea mai mare amenințare politică și economică a Georgiei, spre deosebire de 35% dintre cei care au privit Rusia drept cel mai important partener.

Neoficial, independența Osetiei de Sud este sprijinită de Rusia, existînd planuri de unire a acestui teritoriu cu Osetia de Nord, republică autonomă din cadrul Rusiei.

Marți, 26 august 2008 președintele Rusiei, a declarat că guvernul de la Moscova recunoaște oficial independența celor doua regiuni separatiste georgiene…

dar problema este ca Georgia nu si-a dorit niciodata independenta Osetiei, existand si in ziua de astazi conflicte militare pe acest teritoriu.

  1. Azerbaijan:

În societatea azeră, rușii sunt percepuți mai ales ca invadatori care au controlat Azerbaidjanul pentru aproape 200 de ani, cu o jumătate de pauză de doi ani.

Pentru generațiile actuale, rușii sunt percepuți drept agenți direcți și indirecți ai celor două evenimente teribile care au avut loc în istoria modernă a Azerbaidjanului.

Una dintre ele este ianuarie negru

(când soldații sovietici au intrat în Baku pentru a suprima mișcarea de independență și au ucis peste 100 de persoane în 1990);

celălalt este masacrul de la Khojali în timpul războiului din Karabah.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Cum s-a FORMAT CHINA? ( CHINA ANTICA)

Republica Populară Chineză este o țară din Asia de este, Fiind cunoscută și ca Orientul Îndepărtat, cele mai vechi atestări ale omului fiind mai vechi de un milion de ani, […]