10 lucruri incredibile despre Creier

Descoperitorul
Read Time6 Minute, 55 Second

Nimeni nu pune la îndoiala

Complexitatea creierului uman, însă de multe ori, felul în care acesta funcţionează, continuă să fascineze şi să surprindă.

Cand vine vorba de creier, vedem un mister nerezolvat, taine nedescoperite si lucruri greu de inteles, totusi eu incerc impreuna cu voi sa deslusim cateva calitati ale creierului.

https://www.youtube.com/watch?v=nnpw8k6Cjsg

10. Creierul este cel mai mare consumator de energie

Desi reprezinta doar 2% din greutatea corpului, creierul are nevoie de 15% din cantitatea totala de sange si de 20% din cantitatea de oxigen pentru a functiona, precum si de o mare cantitate de glucoza pentru a-si desfasura procesele.

9. Creierul, mai rapid ca… gandul?

Se spune ca gandul are una din cele mai mari viteze, si totusi…

Cum este posibil? Se pare ca viteza cu care circula informatiile intre sinapsele neuronale este foarte mare, de peste 270km/h.

Aceasta este explicaţia pentru care simţi durerea imediat după ce fie o arsură sau o înţepătură s-a produs.

Nu putem decât să ne întrebăm de unde provine această viteză impresionantă cu care circulă impulsurile?

8. Mai rapid noaptea decat ziua

Creierul uman genereaza energie atat de multa incat ar aprinde un bec de 10 waţi.

Interesant este faptul că atunci când gândurile sunt numeroase energia creşte, iar în timpul nopţii există o activitate impresionantă în creier, care ridică numeroase semne de întrebare în rândul specialiştilor.

Oare la ce se conectează creierul în timpul somnului? Raspunde-ti voi!

7. Capacitate mare de stocare

Celulele creierului uman pot stoca de cinci ori mai multa informatie decat Enciclopedia Britanica.

Oamenii de stiinta inca nu au stabilit o cifra exacta, dar capacitatea de stocare a creierului se intinde undeva intre 3 si 1000 terabiti. Este cu adevarat un server.

6. Creierul tau foloseste 20% din oxigenul care intra in sange

Creierul ocupa doar 2% din masa corporala si cu toate astea consuma mai mult oxigen decat orice alt organ, ceea ce il predispune la daune provocate de privarea de oxigen.

Deci respira adanc pentru a-ti mentine creierul fericit si celulele oxigenate.

5. Din ce este format creierul?

Creierul este format în proporție de 60% din grăsime, făcându-l cel mai “gras” organ. Creierul iubește alimentele bogate în grăsimi Omega 3.

De asemenea suplimentele cu Omega 3 pot fi de folos pentru sănătatea lui.

Articolul continua dupa recomandari (p)

4. Creierul nu poate simti durerea

Desi el reprezinta centrul de perceptie si interpretare a durerii, totusi materia nervoasa propriu-zisa nu prezinta receptori pentru durere.

Va ganditi probabil: atunci cum ne doare capul? Sau de ce apar la un moment dat acele dureri insuportabile cand exista o tumora cerebrala care creste si apasa pe materia nervoasa?

Aceste dureri apartin tesuturilor din jurul materiei nervoase, ele fiind inclusiv de natura vasculara (cand creste tensiunea intra-craniana ne doare capul).

3. Vederea întrece celelalte simţuri

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte, lucru care este adevărat, deoarece creierului îi este mai uşor să reţină o imagine decât ceva scris.

Creierul vede scrisul ca o serie de mici desene, pe care, pe baza unor anumite caracteristici trebuie să le identifice şi apoi să le citească, lucru care ia mai mult timp decât înregistrarea unei imagini.

2. Exerciţiul fizic are un efect pozitiv asupra creierului

Nu numai că este benefic pentru corp, dar are un impact pozitiv şi asupra creierului.

În timpul exerciţiului fizic, corpul eliberează o proteină numită BDNF, care protejează şi repară neuronii memoriei.

În acelaşi timp, eliberează şi endorfină, care luptă împotriva stresului, blochează durerea şi este asociată cu euforia.

1. Iti folosesti 100% din creier

Ideea ca ne folosim doar pana in 10% din creier este un mit.

Cercetătorii au explicat de câteva decenii că este improbabil să fie adevărat: ţinând cont de faptul că 20% din energia corpului este consumată de creier, e greu de crezut că folosim doar 10% din capacităţile sale.

Adevarul este ca iti activezi, la nevoie, anumite zone din creier in functie de activitatile pe care le executi, asadar unele activitati iti solicita creierul mai mult, altele mai putin.

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Top 5 lucruri ce consumă bateria telefonului mobil

Smartphone-ul a devenit Un obiect aproape indispensabil omului din secolul al XXI-lea. Astfel încât psihologii au adus în atenție „nomofobia”. Aceasta reprezintă teama de-a rămână fără baterie la telefonul mobil. […]