10 întrebări dificile cu care afli cât de egoist ești

Read Time11 Minute, 43 Second

Omul

este prin constituția sa o ființă socială și el trebuie să trăiască în compania altor oameni pentru a crește, învăța și a se dezvolta.

Totodată, în contrast cu latura socială a omului, în noi se dezvoltă, mai mult sau mai puțin, egoismul. Conform dex egoism înseamnă :

“Atenție exagerată față de sine însuși, manifestată prin căutarea satisfacerii exclusive a intereselor și a plăcerilor personale (în detrimentul celorlalți)”.

Pe de o parte fiecare dintre noi trebuie să aibă o doză de egoism pentru a ne sprijini instinctul de autoconservare și a ne ajuta singuri să progresăm dar în doze exagerate egoismul nu este benefic și ne poate determina să facem lucruri greșite din punct de vedere moral.

Astăzi am pregătit pentru voi un articol interactiv cu 10 alegeri extrem de dificile pe care voi va trebui să le faceți, pe baza cărora vom putea aprecia cât de egoiști sau altruiști sunteți.

La fiecare întrebare veți putea alege între răspunsul A și răspunsul B și voi trebuie să alegeți o variantă pe care să o țineți minte, cel mai ușor este să luați ceva de scris și o foaie pe care să notați răspunsurile.

Vreau să fiți cât se poate de sinceri cu voi, nu vă pune nimeni să recunoașteți public alegerile făcute, este un test doar pentru voi.

Ca mic sfat, nu gândiți întrebările, doar fiți onești, de obicei primul impuls care vă vine în minte este cel care reflectă adevărul. Să nu mai lungim vorba și să începem.

Articolul continua dupa recomandari (p)

1. Ce ai prefera, să găsești dragostea adevărată, o persoană lângă care să te simți complet și lângă care poți evolua sau să primești 100 de milioane de dolari cu care ai putea avea tot ce ți-ai dorit vreodată și care ți-ar ajunge tot restul vieții. Notați pe foaie A sau B ?

2. Ce ai prefera ? Tot restul vieții tale să nu ai acces la internet, să nu te poți juca ceva online, să nu poți să stai pe Instagram sau să te uiți la video-uri pe Youtube sau tot restul vieții tale să nu ai niciun prieten;

nimeni cu care să ieși pe afară, cu care să vorbești și la care să apelezi când ai necazuri ?

3. Imaginează-ți că ești într-o relație/căsnicie. Ce ai alege între a fi înșelat sau înșelată de partener sau a fi tu cel sau cea care înșeală? Nu există o altă variantă, răspunde sincer.

4. Asta e puțin mai dificilă. Ce ai prefera ? să te sacrifici și să mori pentru a-ți salva prietenii sau să-ți sacrifici prietenii și să-i omori pentru a te salva pe tine.

5. Ai prefera să fi bolnav tot restul vieții și prin bolnav nu ne referim la cancer sau boli fatale, să fii tot timpul ca și cum ai avea gripă sau guturai, știți voi febră, nas înfundat, dureri de cap, transpirație, strănut toate astea pentru tot restul vieții.

Sau să omorâți câte un pui de câine sau de pisică în fiecare săptămână ca să rămâneți sănătoși și bonus, să nu vă mai îmbolnăviți de nimic tot restul vieții.

6. Ce ai prefera, să știi când o să mori, data exactă a morții sau să știi cum o să mori, exact cauza decesului. Deci, A sau B ?

7. Ai prefera să trăiești în cea mai rea și aprigă sărăcie dar toată lume din România ar trăi bine, ar avea de toate și s-ar înțelge toți oamenii între ei sau să trăiești în lux și bogăție;

fără să ai griji știind că toți ceilalți mor de foame și se omoară între ei, fără ca tu să poți să îi ajuți în vreun fel.

8. Ce ai alege între incapacitatea de a spune minciuni, totodată să nu poți spune decât adevărul tot restul vieții sau invers, să nu poți spune niciodată adevărul și să minți constant cu orice ai spune.

9. Dacă ai găsi un duh într-o lampă care ți-ar spune că îți oferă 1 dorință pe care să o folosești pentru tine sau infinite dorințe pe care le poți folosi doar pentru alții ce ai alege ?

10. Și iată ultima întrebare. Să zicem că ajungi la locul unei crime în care victimele, o familie întreagă, sunt încă în viață.

Ai prefera să le salvezi viața acelor oameni, ei neștiind cine i-a răpit și crezând că ai fost tu să te acuze pentru tot;

toate dovezile să ți se potrivească și să fii condamnat pentru sechestrare și tortură deși tu știi că le-ai salvat viața, sau să pleci, să-i lași să moară și să-ți continui viața fără probleme.

Recunosc că ultima este puțin dusă la extrem și în realitate nu este aplicabilă dar ca exercițiu de imaginație este potrivită. Alegeți cu grijă A sau B ?

Acum este timpul să interpretăm rezultatele. Vreau să numărați de pe foaie de câte ori ați ales varianta A. Cred că v-ați dat seama deja că varianta A reprezintă alegerea altruistă iar varianta B alegerea egoistă.

Astfel, dacă ai ales A între 0-3 ori ești o persoană destul de egoistă care se gândește mereu la binele și interesele proprii.

În viața crudă și rea în care trăim faci față ușor în situații dificile și mereu găsești o cale de a ieși bine.

Totuși, pe plan social ar fi bine să îți cizelezi din tendințele egoiste și să înveți să pui și binele celorlalți la același nevel cu al tău.

Dacă ai ales A între 4-6 ori ești o persoană în general altruistă care se gândește totodată și la binele personal.

Trăiești în general pentru tine dar dacă situația ți-o cere, încerci să îi ajuți și pe cei din jur cât poți pentru că nu îți dorești să lași pe nimeni în urmă.

Dacă ai ales A între 7-10 ori sunteți persoane foarte speciale care își dedică timpul celor din jur, pune binele colectiv sau al celorlalți mai presus de binele propriu și încearcă mereu să dea din puținul său și celor care au mai multă nevoie.

Totuși, trebuie să aveți grijă pentru că în lume sunt multe persoane rele care o să încerce să profite de voi și tocmai de aceea trebuie să începeți să vă gândiți și la binele vostru.

Acest tip de întrebări dificile a fost propus de Asociația Psihologilor Americani în secolul XX, aceștia dorind să cunoască mai bine personalitățile oamenilor și deciziile pe care le-ar lua în condiții de stres.

Dacă rezultele obținute nu vă satisfac sau nu simțiți că reflectă realitatea nu vă panicați, acesta este doar un test cu valoare informativă;

doar psihologii acreditați vă pot determina exact tipul de personalitate pe care în aveți așa că nu vă grăbiți să vă puneți etichete.

Dacă v-a plăcut articolul nu uitați să-i dați un share și pentru cei curioși avem și varianta video ce conține mai multe informații utile dar și glume.

1 0

Autor:

Satira Romaneasca

Un canal romanesc educativ cu tente umoristice
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Se vor uni COREEA DE NORD si COREEA DE SUD?

Pe 27 Aprilie 2018, dupa 65 de ani de la incheierea Razboiului Coreean, Kim Jong un a devenit primul lider de la Phenian care a pasit pe teritoriul Coreei de […]