10 curiozitati despre BRUCE LEE

Joker
Read Time18 Minute, 1 Second

Nu ştim dacă

Bruce Lee ţi-a marcat în vreun fel copilăria, adolescenţa sau chiar viaţa.

Unii l-au considerat nu doar un idol ci l-au văzut ca pe o personalitate complexă, a cărui filozofie de viaţă strălucea prin câteva principii revoluţionare.

Ne amintim cu nostalgie de filmele de pe casete video prost trase în jurul cărora ne înghesuiam înainte de ’89 pentru a vedea loviturile ”mortale” ale unui actor charismatic ce a avut un destin tragic.

Un superman care a trecut cu uşurinţă peste greutăţile vieţii, devenind totodată primul actor chinez de renume mondial, într-o perioadă în care China era un bastion comunist. Mai jos vei descoperi câteva lucruri mai puţin ştiute despre el.

 A SUPRAVIEŢUIT UNUI GRAV ACCIDENT LA COLOANĂ

În 1970, Bruce Lee a suferit la un moment dat de o boală care ar fi pus capăt carierei oricărui sportiv de performanţă.

Antrenamentele sale erau atât de grele şi periculoase şi chiar dacă el le acorda o mare atenţie, a fost suficient ca într-o dimineaţă să nu-şi facă încălzirea aşa cum trebuie.

Articolul continua dupa recomandari (p)

A ridicat apoi o halteră de peste 45 kg, forţându-şi coloana vertebrală.

Ceva mai târziu ajungea la spital, plângându-se de dureri atroce.

I s-a spus că tocmai îşi secţionase al patrulea nerv sacral al coloanei şi că, cel mai probabil, nu va mai putea să practice niciodată artele marţiale.

Cel puţin, nu la acelaşi nivel. Gradul de optimism nu mergea decât până la, cel mult, faptul că va putea duce o viaţă normală.

În următoarele şase luni, Bruce a încercat să le demonstreze doctorilor că s-au înşelat, construindu-şi propria modalitate de recuperare şi reînvăţând, practic, să meargă.

A sfârşit prin a deveni şi mai puternic şi mai rapid ca înainte de accident.

L-A BĂTUT, DIN GREŞEALĂ, PE JACKIE CHAN

Jackie Chan şi-a început cariera devreme, jucând roluri minore în filmele cu Bruce Lee.

Una dintre primele lui apariţii a fost în Fist of Fury, în care a sărit de pe o clădire atât de înaltă încât a bătut recordul chinezesc al celui mai lung salt făcut de cineva de pe o clădire.

În acelaşi film, Jackie a fost proiectat într-un zid, lucru care nu a lăsat urme şi care a făcut să se spună despre el că nu poate fi ucis în mod convenţional.

În filmul Enter the Dragon, Chan juca rolul unui tip care trebuia să-l atace pe Bruce Lee pe la spate.

Din greşeală, Lee i-a ars o bâtă peste ochi. Regizorul a oprit scena, iar Bruce şi-a cerut scuze.

Jackie nu a făcut mare caz din asta, ba chiar îşi aminteşte cu plăcere de momentul în care a fost partenerul idolului său.

ÎN 1958 A FOST CAMPION DE CHA-CHA, ÎN HONG KONG

Înainte de a pleca din Hong Kong, Bruce îşi căpătase o nouă reputaţie, pe lângă cea de maestru în kung fu: aceea de super-dansator de cha-cha!

Totul a pornit ca un hobby, la doar un an după ce începuse lecţiile de arte marţiale.

Mai întâi a vrut doar să impresioneze fetele dar cu timpul a devenit un foarte bun dansator şi, mai mult, a descoperit că lecţiile de dans îl ajută să-şi îmbunătăţească jocul de picioare şi echilibrul.

Se spune că purta după el o cărticică în care erau descrise 100 de mişcări individuale de dans.

La vârsta de 18 ani devenise atât de bun încât a câştigat o competiţie, devenind campionul Hong Kong-ului la cha-cha.

În perioada petrecută apoi în America, la început, Bruce Lee îşi completa veniturile predând lecţii de dans.

ERA PREA RAPID PENTRU CAMERELE VIDEO

E greu să scrii despre Bruce Lee fără să insinuezi faptul că părea un fel de maşinărie science fiction, trimisă din viitor.

Acest fapt stă în picioare şi când amintim de faptul că făcea unele figuri ce păreau imposibil de realizat, cum ar fi să lovească mai repede decât ai fi putut să vezi.

În The Green Hornet, film din 1966, unul dintre cameramani s-a plâns că mişcările şi loviturile lui Lee sunt prea rapide pentru a fi prinse pe cameră aşa că actorul a fost rugat să le facă mai încet.

A FOST TRIMIS ÎN AMERICA CA SĂ NU SE MAI BATĂ PE STRĂZI

Lee a crescut pe străzile din Hong Kong, în anii 50.

În acea perioadă, oraşul era sub tutelă britanică, fiind invadat de oameni care încercau să evadeze din ”închisoarea” comunistă a Chinei, fapt ce a dus la suprapopulare. În plus, criminalitatea atinsese cote alarmante.

Erau oameni ai străzii, sărăcie, jafuri.

În copilărie, Bruce a fost înregimentat într-o bandă care se numea Tigers of Junction Street şi ai cărei membri îşi făcuseră un renume negativ prin bătăile de stradă ce se desfăşurau aproape zilnic.

Într-o zi, puştiul de 13 ani Bruce Lee, a venit acasă şi a rugat-o pe mama lui să-l înscrie la cursuri de karate.

Aceasta a acceptat şi Lee a intrat sub tutela maestrului Yip Man.

Bruce a învăţat multe tehnici de luptă stradale de la Yip.

Purta în permanenţă la el cuţite şi lanţuri pe care le folosea în bătăi.

Nu se temea de nimeni şi de nimic, ba chiar odată l-a caftit teribil pe fiul unui membru al temutei Triade.

În cele din urmă, părinţii lui au decis că e mai bine pentru el să plece din ţară aşa că au mituit poliţia şi l-au trecut pe o listă care-i permitea accesul în Statele Unite.

CEI DE LA HOLLYWOOD I-AU FURAT IDEEA

În anii 70, Bruce Lee încerca aproape disperat să facă rost de roluri aşa că avea o mulţime de idei.

Cu una dintre ele s-a dus la un director de televiziune căruia i-a propus un show despre un chinez practicant de arte marţiale ajuns în Vest, care întâmpină o mulţime de dificultăţi şi încearcă să-şi facă dreptate prin propriile mijloace.

Producătorul respectiv s-a declarat sceptic, spunând că s-ar putea să nu prindă, fiindcă personajul principal e prea… chinez.

Ideea a fost respinsă iar peste câţiva ani… a apărut serialul Kung Fu, de pe al cărui afiş numele lui Bruce Lee a lipsit cu desăvârşire.

Conform celor de la Warner Bros, Kung Fu nu s-a bazat pe ideea lui Bruce Lee, ceea ce înseamnă că totul a fost o coincidenţă enormă: Bruce se dusese cu pitch-ul la acelaşi studiou care a produs serialul.

A FOST MAI DUR CA CHUCK NORRIS

Conform internetului, şi a legendelor create în jurul lui, neînfricatul Chuck Norris e best of the best.

Dar cine ar câştiga într-o eventuală luptă dintre Chuck şi Bruce Lee?

Ei bine, Norris a fost prieten cu Lee şi a fost întrebat de nenumărate ori acest lucru în interviuri.

De regulă, răspunsurile lui sunt evazive şi Chuck o dă în filozofie, refuzând să dea un verdict clar.

Şi totuşi, o singură dată, în comentariul de pe DVD-ul filmului Enter the Dragon, el a recunoscut că Bruce Lee l-ar fi învins dacă cei doi s-ar fi bătut.

Din păcate, ei pot fi văzuţi laolaltă doar într-un singur film: Way of the Dragon.

A DECLANŞAT BRUCE-MANIA

Bruce Lee a murit în 1973, după ce a jucat

– ca actor în rol principal

– în doar cinci filme.

Dar moartea lui a deschis drumul unui nou gen de filme cu arte marţiale: cel de ”tip Bruce Lee”.

Au rezultat nu mai puţin de 168! Producătorii înţeleseseră că popularitatea lui Lee ajunsese atât de mare încât orice ar fi purtat numele lui s-ar fi vândut ca pâinea caldă.

De pildă, ultimul film în care a jucat, Game of Death (şi pe care nu a apucat să-l termine), a fost completat cu câteva scene vechi şi prin aducerea unor sosii.

Mai mult, pentru a face ca filmul să aibă o lungime rezonabilă, producătorii nu s-au sfiit să monteze inclusiv scene de la funeraliile lui Bruce, arătându-i până şi cadavrul.

SOMAT SĂ NU MAI PREDEA KUNG FU

În 1964, Bruce Lee a început să predea arte marţiale în California.

Până la acea dată, kung fu a fost un secret bine păstrat în zona Chinei, fiind predat doar chinezilor.

Dar lui Bruce i s-a părut că acest lucru e inutil, spunând că dacă oamenii tot învaţă să se lovească unii pe alţii, nu vor avea nevoie de kung fu ca s-o facă.

Aşa că a acceptat studenţi albi şi de culoare, fiind blamat de comunitatea chinezilor din California.

Un grup de protestatari a venit în timpul cursurilor lui, prezentându-i un papirus pe care scria că, în numele comunităţii de chinezi, numitul Wong Jack Man îl provoacă pe Bruce Lee la luptă.

Dacă Lee urma să piardă, avea să-şi piardă şi dreptul de a preda cursuri de kung fu celor care nu sunt chinezi.

Totul a fost doar un bluf, menit să-l sperie pe Bruce Lee.

Doar că acesta nu era persoana care să se intimideze atât de repede aşa că, enervat, a acceptat lupta.

Nu există nici o filmare de la acest eveniment dar au existat martori care au declarat că întâlnirea a durat doar câteva minute.

Wong Jack Man şi-a dat seama că nu-l poate învinge niciodată şi a încercat să fugă ca un laş. Lee s-a luat după el şi i-a aplicat corecţia.

Desigur, varianta lui Wong a fost diferită: acesta a susţinut că Lee i-a răspuns cu violenţă după ce el i-a întins mâna şi că pe parcursul luptei nu a încercat altceva decât să-l împungă cu degetele, finalul aducându-i pe cei doi ”la egalitate”.

 A AVUT STUDENŢI CELEBRI

Bruce Lee a reuşit câteva roluri în filme şi seriale americane (inclusiv celebrul The Green Hornet) dar în cariera lui s-a luptat de multe ori cu ghearele rasismului.

Mulţi producători şi directori nu şi-au asumat decizia distribuirii lui în filme, din cauza faptului că era chinez.

În ciuda acestui fapt, Bruce a atras atenţia multor vedete şi celebrităţi, care au trecut peste culoarea pielii, împrietenindu-se cu el.

Printre aceştia s-au numărat Steve McQueen, Joe Lewis, Chuck Norris, James Coburn şi Kareem Abdul-Jabbar, care i-au devenit şi studenţi, la cursurile de kung fu.

Bruce a încercat să descurajeze vedetele să ia parte la aceste cursuri (pentru a nu da impresia că artele marţiale reprezintă o activitate superficială), mărind în mod exagerat tariful, la 250 USD ora, dar cu cât preţul era mai ridicat, cu atât se înscriau mai mulţi.

La un moment dat, Lee chiar a mers în Elveţia, pentru a preda cursuri de arte marţiale lui Roman Polanski.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Top 10 cele mai Vechi Animale de pe Planeta

Pe planeta noastra Exista milioane de specii de animale, dar pana in prezent stiinta a descoperit o mica parte dintre ele. Mai exista si o multime de specii disparute, unele […]