10 ASASINATE CELEBRE care au SOCAT lumea

Joker
Read Time31 Minute, 3 Second

Anumite personalități ale secolelor trecute

Au avut un rol important in modelarea actualei istorii, dar acest lucru nu a fost pe plac unor persoane.

De aceea, acestea au fost îndepărtate prin asasinate. În cele ce urmează, va prezint: 10 asasinate care au șocat lumea.

10. J.F. Kennedy

J.F. Kennedy a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.

La 20 ianuarie 1961, o mulțime de oameni au participat la inaugurarea sa, pentru a urmări depunerea jurământului în fața Capitoliului;

care deși a durat 15 minute, a rămas cu cele mai dinamice discursuri din istorie, rostite de Kennedy cu intensitate și dinamism.

O problemă care îl preocupa pe Kennedy era conflictul ce izbucnise între Vietnamul de Nord și Vietnamul de Sud.

Kennedy ordonase trimiterea de comandouri ale armatei americane pentru participarea la crearea unui guvern puternic și rezistent la influențele comuniste în sudul țării.

În decembrie 1962, a trimis observatori guvernamentali.

Când și-a dat seama de dificultatea operațiunii, a început să examineze retragerea acestora din țară.

O alta problema ar fi fost ca anunțarea noilor frontiere a lui Kennedy întărise lupta persoanelor de culoare din SUA pentru dobândirea drepturilor egale.

Kennedy a știut că susținerea luptei negrilor i-ar fi redus popularitatea în rândul albilor din statele sudice, unde mentalitatea rasistă era intensă.

În septembrie 1962, unui student de culoare i-a fost refuzată înscrierea la Universitatea din Mississippi.

A izbucnit un conflict soldat cu 2 morți si zeci de răniți, in urma deciziei procurorului general Robert Kennedy de a trimite trupe acolo din  cauza unei revolte.

În cele din urma a fost admis. La data de 20 noiembrie 1962, Kennedy a semnat Ordinul Executiv 11063, care interzicea discriminarea rasială în instituțiile sociale ale țării.

Articolul continua dupa recomandari (p)

Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc în ziua de 22 noiembrie 1963 in Piața Dealey din orașul Dallas, statul Texas.

Acesta a fost împușcat mortal pe când efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa Jacqueline, fiind însoțiți de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally, Jr.

(care a fost la rândul său sever rănit) și de soția acestuia.

La scurt timp după atentat, Lee Harvey Oswald a fost arestat fiind bănuit ca făptaș.

La două zile după arestarea sa, Oswald a fost împușcat mortal de Jack Ruby, făcând astfel imposibile procesul și mărturia sa, extrem de așteptate.

Împrejurările și cei care au organizat asasinatul președintelui american au rămas până azi neclarificate, deși mai multe investigații oficiale

(cea mai cunoscută dintre aceste comisii de investigare a asasinatului fiind Comisia Warren)

au prezentat de-a lungul timpului varianta avându-l pe Lee Harvey Oswald ca unic asasin.

Asasinarea lui John Kennedy pe 22 noiembrie 1963 a generat mai multe teorii ale conspiratiei decat oricare crima din istorie, deoarece a fost un eveniment șocant si foarte dramatic privind o personalitate cunoscută.

După asasinat, multe indicii vitale s-au pierdut:

  • limuzina cu care se deplasase presedintele a fost imediat spălata meticulos după asasinat, in loc sa fie supusa investigațiilor criminalistice
  • cadavrul lui Kennedy trebuia examinat de către personalul medical legist local, din Texas, însă a fost dus la Washington
  • zona Dealey Plaza trebuia izolata de politie
  • locul de munca a lui Oswald, depozitul de manuale școlare al statului Texas trebuia sigilat
  • palaria si butonii de la camasa lui Connalty cand a fost impuscat lipsesc
  • fotografiile autopsiei lui Kennedy au disparut

Nici până în prezent nu s-a aflat integral ce s-a întâmplat în acea zi și cine a pus la cale asasinatul, moartea celui de-al 35-lea președinte american devenind subiectul a numeroase scenarii și teorii conspirative.

Ce s-a întâmplat în limuzina albastra a președintelui este, însa, cunoscut în toată lumea.

9. Tupac Shakur

Tupac Amaru Shakur, cunoscut sub numele de 2Pac sau doar Pac, a fost un artist american renumit pentru stilul lui de rap și muzica sa, cariera de actor, poezii și activitatea socială.

Este inclus în Guinness Book of World Records ca fiind rapperul cu cele mai multe vânzări de albume din lume, peste 120 de milioane, 65 de milioane doar în America.

Majoritatea cântecelor lui Tupac sunt despre viața grea din ghetouri, rasism, problemele din societate, și uneori, insulte adresate altor rapperi.

Tupac este cunoscut pentru susținerea egalității rasei și egalitatea economică, cunoscut de asemenea și pentru descrierea în detaliu a violenței, abuzul de droguri și conflicte cu legea.

Mulți îl consideră ca fiind cel mai mare rapper al tuturor timpurilor. În noaptea de 7 septembrie 1996, Tupac a fost prezent la meciul de box dintre Mike Tyson și Bruce Seldon ce a avut loc la MGM Grand în Las Vegas.

După acel meci, unul dintre asociații lui Suge Knight l-a văzut pe Orlando „Baby Lane” Anderson în holul MGM Grand și l-a anunțat pe Tupac de prezența acestuia, Tupac atacându-l.

Cei care erau cu Tupac l-au lovit și ei de asemenea pe Orlando Anderson. Bătaia a fost înregistrată pe sistemul de supraveghere al hotelului.

Cu câteva săptămâni înainte, Anderson și câțiva membrii din Crips l-au jefuit pe unul dintre membrii casei de discuri Death Row într-un magazin de încălțăminte, precipitând atacul lui Tupac.

După confruntarea sa cu Anderson, Tupac s-a urcat în mașina lui Suge Knight, o limuzină neagră (BMW 750i), împreună cu membrii grupului

„The Outlawz” și gărzile de corp pentru a merge către clubul deținut de Death Row, Clubul 662.

La 10:55 pm, mașina a oprit la un semafor timp în care Tupac a fost fotografiat.

Au fost lăsați sa plece fără a fi amendați câteva minute mai târziu.

În jurul orei 23:15, a apărut un Cadillac alb din care s-a tras în mașina lui Suge Knight, gloanțele nimerindu-l atât pe Suge Knight, cât și pe Tupac, cel din urmă fiind grav rănit.

După împușcături, Tupac a fost dus la Centrul Medical Universitar din Las Vegas, unde a fost tratat timp de șase zile, dar a murit din cauza problemelor pulmonare.

Pe 13 septembrie 1996, la 04:03 am, Tupac Shakur a fost declarat mort.

După acestea, corpul lui Tupac a fost incinerat, iar cenușa sa a fost împrăștiată în Oceanul Pacific, o parte din cenușă fiind amestecată cu marijuana de membrii grupului „The Outlawz”.

Familia și prietenii au împărțit resturile rămase într-o ceremonie ce a avut loc în Soweto, Africa de Sud.

Ceremonia a fost întârziată de la 13 septembrie 1996 la 16 iunie1997, care ar fi fost a 26-a zi de naștere a lui Tupac.

8.Abraham Lincoln

Abraham Lincoln a fost al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, funcție pe care a exercitat-o începând cu luna martie 1861 și până la asasinarea sa în aprilie 1865.

Lincoln a condus Statele Unite în timpul Războiului Civil

-cel mai sângeros conflict al său, dar și cea mai mare criză morală, constituțională și politică.

Prin aceasta, el a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.

Acesta fost asasinat prin împușcare cu pistolul, în seara zilei de Vinerea Mare;

la data de 14 aprilie 1865, în loja teatrului Ford din Washington, D.C.. Ucigașul a fost John Wilkes Booth, un actor simpatizant fanatic al Statelor din Sud, iar acțiunea sa urma să fie coroborată cu mai multe atacuri ale complicilor săi;

care trebuiau să-i ucidă pe vicepreședintele Andrew Johnson și pe Secretarul de Stat William H. Seward, acțiuni prin care complotiștii au încercat crearea unui vid de putere la vârful guvernului Statelor Unite;

în încercarea disperată de a întoarce situația în favoarea Sudului, deja învins în război.

Președintele a murit în ziua următoare ca urmare a rănilor grave din regiunea capului.

Succesorul său, Andrew Johnson, a depus jurământul în aceeași zi ca nou președinte al SUA.

Se pare că atentatul a fost rezultatul unei conspirații organizate de plantatorii din sud, dar această supoziție nu a fost demonstrată nici până în prezent.

7.Iulius Caesar

Gaius Iulius Caesar a  fost un lider politic și militar roman și una dintre cele mai influente și mai controversate personalități din istorie.

Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma, lichidarea democrației Republicii și instaurarea Imperiului Roman.

A provocat războaie de cucerire fără acceptul senatului roman. Cucerirea Galiei, plănuită de Cezar, a inclus sub dominația romană teritorii până la Oceanul Atlantic.

În anul 55 î.Hr. Cezar a lansat prima invazie romană în Marea Britanie.

Acesta a fost asasinat pe treptele Senatului din Roma in anul 44 i.Hr, in principal din cauza ca inamicii săi se temeau ca ar fi avut intenția de a se autoproclama rege si de a aboli Republica Romana.

Cezar fusese însă întotdeauna mândru, ambițios si arogant si curând se compara cu Alexandru cel Mare.

Toate acestea au dat naștere suspiciunii ca el ar fi intenționat sa se autoproclame rege.

Romanii se opuneau din răsputeri instaurării monarhiei: ei își detronaseră ultimul rege, Tarquin cel Mândru, si instauraseră republica in urma cu 500 de ani.

Cel puțin 60 de bărbați au complotat sa-l ucidă pe Cezar.

La acea data Cezar era perceput ca tiran si uneltirea asasinării unei asemenea persoane era considerata o datorie in interesul libertății si a Republicii Romane.

Complotul a fost bine pus la cale, dar se pare ca Cezar a suspectat complotul plănuit de dușmanii lui.

Totuși nu si-a luat nicio protecție suplimentara afirmând ca „este mai bine sa mori decat sa trăiești cu teama de moarte.”

După asasinarea lui Cezar, Roma a fost destabilizata de războaiele dintre Brutus, Marc Antoniu si Octavian.

6.Malcolm X

Malcolm X a fost un preot musulman american de culoare și purtător de cuvânt pentru Nation of Islam.

Pentru admiratorii săi a fost un avocat curajos pentru drepturile negrilor, un om care a pus sub acuzare albii din America în termenii cei mai aspri pentru crimele sale împotriva americanilor de culoare;

însa adversarii l-au acuzat de propovăduirea rasismului și a violenței.

El a fost numit unul dintre cele mai mari și mai influente personalități afro-americane din istorie.

In martie 1964 Malcolm X a realizat deziluzia numita Nation of Islam și în cele din urmă părăsește gruparea și respinge învățăturile sale.

Mai tarziu acesta îmbrățișează islamul sunnit și, după o perioadă petrecuta în Africa și Orientul Mijlociu, revine în Statele Unite unde a descoperit Muslim Mosque Inc si Organizația Unității Afro-Americane.

Deși continuă să sublinieze Pan-Africanismul, auto-determinarea de culoare si dreptul la auto-apărare al negrilor, el a negat acuzațiile de rasism, spunând:

 „Am făcut multe lucruri ca „negru” musulman pe care le regret acum. Am fost un zombie atunci… îndreptat intr-o direcție si trimis la marș „.

În februarie 1965, la scurt timp după renegarea Nation of Islam, a fost asasinat de trei dintre membrii săi.

5.John Lennon

John Winston Ono Lennon a fost un muzician, cântăreț, textier și compozitor englez, unul din fondatorii trupei The Beatles.

Împreună cu prietenul său Paul McCartney, el a format unul din cele mai de titrate parteneriate compoziționale ale secolului 20.

După destrămarea trupei care i-a adus consacrarea, Lennon a urmat o carieră muzicală individuală, fără însă a mai atinge vreodată nivelul de frenezie cvasi-universală perioadei primei Invazii britanice.

În jur de ora 10:50 seara, pe 8 Decembrie 1980, Lennon și Ono se întorceau acasă, la apartamentul lor din New York, când Mark David Chapman l-a împușcat pe Lennon în spate de patru ori la intrarea în clădire.

Lennon a fost dus la Urgențe în apropiere, dar a fost declarat mort la 11:07.

Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman.

Acesta a  fost găsit vinovat pentru crimă de gradul al doilea și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Începând cu anul 2010, el a rămas în închisoare, negând de mai multe ori adevărul.

4. Arhiducele Franz Ferdinand

Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei a fost moștenitorul tronului imperiului Austro-Ungar din 1896 până la asasinarea sa la Sarajevo în data de 28 iunie 1914.

Atentatul de la Sarajevo a constituit factorul care a declanșat începerea Primului război mondial.

Asasinatul (supranumit și Împușcătura care s-a auzit în toată lumea”) a avut loc în data de 28 iunie 1914 pe podul latin din Sarajevo.

În atentat au fost uciși arhiducele Franz Ferdinand și soția sa, ducesa Sophie Albina Chotek, de către extremistul sârb Gavrilo Princip.

Acesta a fost unul dintre cei șase membri ai rețelei teroriste coordonate de Danilo Ilić, care avea în spate organizația panslavistă Mâna Neagră.

Obiectivul politic al atentatului a fost desprinderea provinciilor slave din sudul Austro-Ungariei, astfel încât să formeze Iugoslavia.

Atentatul a dus direct la izbucnirea Primului Război Mondial, când Austro-Ungaria a trimis un ultimatum Serbiei, care a fost parțial respins.

Austro-Ungaria a remis Serbiei o declarație de război, ceea ce a însemnat izbucnirea conflagrației.

Imediat după ce arhiducele și soția sa au părăsit primăria unde a fost primit cu fast, sârbul bosniac Gavrilo Princip

(înarmat cu un pistol FN Browning M1910) s-a desprins din mulțime și de pe un pod aflat în apropierea guvernului a tras, de la foarte mică distanță, două gloanțe mortale spre cuplul princiar.

Victimele au fost duse la spital, unde s-a constatat moartea lor.

3. Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi a fost părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente.

Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

Gandhi luptă pentru recunoașterea drepturilor compatrioților săi și, începând din anul 1906, lansează la nivel de masă metoda de revoltă bazată pe rezistență pașnică;

denumită Satyagraha, o formă de refuz radical al oricărei colaborări cu autoritățile britanice.

Guvernul sud african admite, în cele din urmă, adoptarea unor reforme în favoarea muncitorilor indieni:

anularea unora din regulile discriminatorii, recunoașterea drepturilor civile pentru imigranți și validitatea căsătoriilor religioase.

Eforturile sale de a împăca hinduşii cu musulmanii i-au adus într-un final moartea.

A fost asasinat de un hindus ca şi el, pe nume Nathuram Godse, care credea că acesta a trădat cauza hindusă.

Mahatma Gandhi, în vârstă de 78 de ani pe atunci, se îndrepta spre o ceremonie religioasă când a fost împușcat de trei ori în piept pe 30 ianuarie 1948. Ultimele sale cuvinte ar fi fost „Hey Raam” (O, Dumnezeule!).

India a declarat 13 zile de doliu pentru Gandhi.

2. Martin Luther King

Martin Luther King Jr. a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.

Cunoscut și sub abrevierea MLK, a organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani.

Cele mai multe astfel de legi, și anume Civil Rights ActVoting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson.

În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: I have a dream (Am un vis).

L-a cunoscut pe John Fitzgerald Kennedy care i-a acordat sprijinul în lupta împotriva discriminării rasiale.

În 29 martie 1968, Martin Luther King s-a deplasat la Memphis, Tennessee, pentru a da o mână de ajutor muncitorilor de culoare de la societatea de canalizare locală;

aflați în grevă din 12 martie, pentru salarii mai bune și tratament nediscriminatoriu în raport cu albii.

Pe 3 aprilie, adresându-se unei adunări la Mason Temple, cartierul general mondial al Church of God in Christ, King a rostit ultimul său discurs, intitulat

„Am fost în vârful muntelui”. Zborul său spre Memphis fusese întârziat de o amenințare cu bombă.

Martin Luther King a fost cazat în camera 306 a Motelului Lorraine din Memphis.

La ora 6:01 p.m., în 4 aprilie, 1968, în timp ce acesta se găsea pe balconul camerei sale de la etajul al doilea al motelului, s-a auzit un foc de armă.

Alarmat, Ralph Abernathy, militant din anturajul său, a pătruns în cameră și l-a găsit pe King întins pe balcon, împușcat în obrazul drept.

Glonțul îi spărsese maxilarul, după care a pătruns prin măduva spinării, oprindu-se în umăr.

Transportat imediat la spitalul St. Joseph, medicii nu au putut decât să constate decesul acestuia la 7:05 p.m.

Deși în vârstă de doar 39 de ani, la autopsie medicii au constatat că avea inima unei persoane de 60 de ani, posibil datorită stresului din ultimii 10 ani de luptă pentru drepturile civile ale populației de culoare.

1. Alexander Litvinenko

Aleksandr Litvinenko a fost un ofițer al serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB) specializat în crimă organizată.

În noiembrie 1998, Litvinenko și alți câțiva ofițeri ai FSB și-au acuzat superiorii în mod public pentru ordinul de asasinare a lui Boris Berezovsky.

Litvinenko a fost arestat în martie 1999 sub acuzația de a-și fi depășit atribuțiile.

A fost achitat în noiembrie 1999 și re-arestat din nou după care acuzațiile au fost retrase în 2000.

S-a refugiat cu familia sa în Londra unde i s-a acordat azil politic. În Regatul Unit a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice.

Pe 1 noiembrie 2006 s-a îmbolnăvit subit iar moartea a survenit în câteva săptămâni, când se afla pe patul de spital. Cauza morții a fost iradierea cu Poloniu.

Rusia a refuzat să-l extrădeze în Regatul Unit pe principalul suspect, Andrey Lugovoy, ceea ce a dus la răcirea considerabilă a relațiilor dintre cele două țări.

0 0

Autor:

Joker

Joker, o carte plina de mistere.
editor_incepator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

35 de curiozitati despre STATELE UNITE ALE AMERICII

1. Dacă ai fi cetățean american, și ai avea în buzunar cel puțin 25 de dolari și nicio datorie la bancă, înseamnă că ai fi mai BOGAT decât 25 % dintre americani. 2. Știați că unul […]